Erdogan i papa Franjo razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu

Erdogan je, kako je saopštila Direkcija za komunikacije, rekao da su izraelski napadi na Gazu, koji nemaju opravdanje ni u jednom svetom tekstu, dostigli nivo masakra i da je sramotno da međunarodna zajednica zatvara oči pred njima

TURKIYE 26.10.2023, 11:44 30.10.2023, 11:18
Erdogan i papa Franjo razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu
© AA

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo razgovarali su u četvrtak telefonom o sukobu između Izraela i palestinske grupe Hamas te o kršenju ljudskih prava.

Erdogan je, kako je saopštila Direkcija za komunikacije, rekao da su izraelski napadi na Gazu, koji nemaju opravdanje ni u jednom svetom tekstu, dostigli nivo masakra i da je sramotno da međunarodna zajednica zatvara oči pred njima.

Istakao je da sve države treba da dignu glas protiv ove humanitarne tragedije, piše AA. 

U regiji u kojoj se nalaze sveta mjesta triju abrahamskih religija, trajni mir može se postići samo kroz uspostavljanje nezavisne, suverene susjedne palestinske države sa glavnim gradom u Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu na temelju granica iz 1967, rekao je Erdogan papi, navodi se.

Naglasio je značajne napore Turkiye da isporuči humanitarnu i medicinsku pomoć Gazi i pozvao sve da aktivno podrže ove napore kako bi se osigurala nesmetana isporuka pomoći nedužnim civilima.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 6.546 Palestinaca, među kojima su 2.704 djeteta, 1.584 žene i 364 starije osobe.

S druge strane, u sukobu je poginulo oko 1.400 Izraelaca.

komentari (0)