Erdogan imao opsežan razgovor s premijerom Holandije o NATO putu Švedske i Finske

TURKIYE 20.05.2022, 15:49
Erdogan imao opsežan razgovor s premijerom Holandije o NATO putu Švedske i Finske
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je imao opsežan razgovor sa holandskim premijerom Markom Rutteom o zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Erdogan je nakon džuma-namaza, sedmične molitve petkom u Istanbulu, najavio da će sutra razgovarati i sa zvaničnicima Velike Britanije i Finske, kao i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Dvije nordijske zemlje su u srijedu formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, odluka koja je podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Turkiye je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritikujući te dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO.

- Većina zemalja članica Evropske unije trenutno dozvoljava terorističkoj organizaciji PKK/YPG da drži govore u svojim parlamentima, dok ih neke snabdijevaju oružjem i municijom. Ne možemo reći 'da' ulasku ovih terorističkih organizacija u NATO, koji je bezbjednosna organizacija, dodao je on.

Erdogan je rekao da terorističke organizacije organizuju kojekakve maršove u Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Holandiji i Francuskoj.

Optužio je ove zemlje da daju garancije terorističkim grupama i da odbacuju zahtjev Turkiye za izručenjem terorista.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Ta teroristička organizacija djeluje i na sjeveru Iraka i Sirije.

U međuvremenu, Erdogan je rekao da će danas u Istanbulu razgovarati s predsjednikom Kolumbije Ivanom Duqueom o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, uključujući ruski rat protiv Ukrajine.

Tokom sastanka biće riječi i o borbi protiv terorizma i trgovini drogom, rekao je turski lider.

Očekuje se da će dvojica lidera održati zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka, piše AA.

komentari (0)