Erdogan: Iz epske pobjede u Canakkaleu možemo izvući vrlo važne lekcije

- Duh Canakkalea, koji je dokaz da nećemo popustiti ni ako sedam svjetskih sila krene protiv nas, uvijek će nam osvjetljavati put, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Canakkaleu

TURKIYE 18.03.2024, 13:49
Erdogan: Iz epske pobjede u Canakkaleu možemo izvući vrlo važne lekcije
© AA

 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako vjeruje da je iz epske pobjede u Canakkaleu moguće izvući vrlo važne lekcije u izgradnji "Stoljeća Turkiye".

U svom govoru povodom Dana sjećanja na šehide 18. marta i obilježavanja 109. godišnjice pomorske pobjede u Canakkaleu, održanoj kod Spomenika šehidima, Erdogan je odao počast herojima koji su Canakkale učinili epskom pobjedom koja je ostavila trag u historiji.

"Neka je Božija milost svim hrabrim ljudi kojima su došli iz svih krajeva naše zemlje i našeg srca i dali svoj život ne trepnuvši okom za odbranu Anadolije, naše hiljadugodišnje domovine", rekao je Erdogan.

Ističući da se u Canakkaleu turski narod sa svojim muškarcima, ženama, mladima, starima, studentima, nastavnicima, zaposlenicima i poslodavcima okupio kao jedan i nije pokleknuo pred neprijateljem, Erdogan je nastavio:"Istu dostojanstvenu volju tijelom i srcem naš je narod pokazao u svakom od testova koje smo doživjeli u posljednje vrijeme. Oni koji su mislili da će promijeniti prirodu Turaka kao rezultat materijalnog i duhovnog uništavanja koje su stoljećima provodili, vidjeli su i razumjeli da je duša ista duša. Plamen koji je jučer zapaljen u Canakkaleu rezultirao je nacionalnom borbom i proglašenjem naše Republike. Nadamo se da će vatra koju smo zapalili svojim radovima i ciljevima za 2023. i vizijom 'Stoljeće Turkiye' sada postići svoj cilj odvodeći našu zemlju na mjesto koje zaslužuje u svijetu", rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao kako vjeruje da se iz Canakkalea mogu izvući vrlo značajne lekcije: "Vjerujemo da postoje vrlo važne lekcije koje možemo naučiti iz epske pobjede u Canakkaleu u izgradnji 'Stoljeća Turkiye'. Duh Canakkalea, koji je dokaz da nećemo popustiti ni ako sedam svjetskih sila krene protiv nas, uvijek će nam osvjetljavati put. Molim se Bogu da zaštiti našu zemlju i narod od svih vrsta skrivenih i očitih nevolja, katastrofa i prijetnji."

Širom Republike Turske danas se na prigodne načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 109. godišnjica pomorske pobjede na Canakkaleu.

U Europi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Canakkale odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turske i šire.

komentari (0)