Erdogan: Izraelski ratni zločini ne bi trebali ostati bez odgovora

Netanyahuova administracija u cilju produženja svog političkog vijeka cijelu našu regiju, njenu budućnost i sigurnost, gura u opasnost, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

TURKIYE 05.12.2023, 12:15
Erdogan: Izraelski ratni zločini ne bi trebali ostati bez odgovora
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u utorak ono što je nazvao izraelskim ratnim zločinima i njegovim zločinima protiv čovječnosti u Pojasu Gaze.

"Izraelski ratni zločini i zločini protiv čovječnosti u Gazi ne bi trebali ostati bez odgovora", istakao je Erdogan u obraćanju na samitu Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u glavnom katarskom gradu Dohi.

Erdogan je također rekao da je prioritet Turkiye da "osigura da se u Gazi provede trajni prekid vatre i da se humanitarna pomoć isporuči bez ikakvog prekida".

Turski predsjednik je također kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

"Netanyahuova administracija u cilju produženja svog političkog vijeka cijelu našu regiju, njenu budućnost i sigurnost, gura u opasnost", naglasio je Erdogan.

Turski lider je pohvalio Katar i Organizaciju islamske saradnje (OIC) za njihove akcije za Gazu, piše AA. 

"Razgovori tokom Organizacije islamske konferencije o Gazi bili su značajni za zajedničku akciju za dalje praćenje ovog pitanja", rekao je Erdogan te pozdravio "napore Katara da ostvari humanitarnu pauzu u Gazi".

Dodao je da se ne smije dozvoliti da sukob u Gazi pređe u regionalni sukob u koji bi bila uvučena i Sirija.

Erdogan je istakao da je Turkiye zadržala svojstvo sigurne luke za međunarodne investitore.

“Spremni smo na svaku vrstu podrške našoj braći koja vjeruju našoj ekonomiji“, poručio je turski predsjednik.

komentari (0)