Erdogan: Lideri Turkiye, Rusije i Sirije mogli bi se sastati i razgovarati o miru

Naš je cilj uspostaviti mir i stabilnost u regiji, rekao je turski predsjednik na sastanku čelnika AK Partije

TURKIYE 05.01.2023, 15:28
Erdogan: Lideri Turkiye, Rusije i Sirije mogli bi se sastati i razgovarati o miru
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da bi se lideri Turkiye, Rusije i Sirije, ovisno o razvoju situacije, mogli sastati nakon sastanka njihovih ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o miru i stabilnosti u Siriji.

- Ovisno o razvoju događaja, mogli bismo se okupiti kao ruski, turski i sirijski čelnici. Dakle, naš je cilj uspostaviti mir i stabilnost u regiji, rekao je Erdogan obraćajući se proširenom sastanku čelnika AK Partije u turskim provincijama, prenosi Anadolija.

Podsjetivši da su ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi triju zemalja već imali sastanak u Moskvi, Erdogan je kazao da se nada da će se i ministri vanjskih poslova okupiti u trilateralnom formatu.

Ministri odbrane Turkiye, Rusije i Sirije sastali su se 28. decembra u Moskvi kako bi razgovarali o antiterorističkim naporima u Siriji i dogovorili su nastavak trilateralnih sastanaka kako bi osigurali stabilnost u Siriji i široj regiji.

Na sastanku se razgovaralo o krizi u Siriji, problemu izbjeglica i zajedničkim antiterorističkim naporima protiv svih terorističkih grupa u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ranije je rekao je da bi drugi sastanak mogao biti održan sredinom januara.

Uporedo s tim, Erdogan je govorio i o uspješnosti turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) koja je osnovana prije nešto više od 21 godinu, a na vlasti je pune dvije decenije.

Erdogan je podsjetio i da se sredinom ove godine trebaju održati i izbori u Turkiye.

- Ovih dana smo na pragu novog testa. Vi najbolje znate važnost izbora 2023., čiji ćemo datum ažurirati i možda pomjeriti malo nazad i to uzimajući u obzir sezonske uvjete. Prvenstveno je odgovornost nas, delegacije ovdje, osigurati da AK Partija, koju opisujemo kao politički subjekt koji je osnovala nacija, dovela na vlast i koju ona podržava u svakoj borbi, uspješno položi ovaj test, rekao je Erdogan.

komentari (0)