Erdogan na Samitu SCO-a: Turkiye ulaže iskrene napore za izvoz žitarica u Afriku

TURKIYE 16.09.2022, 13:43
Erdogan na Samitu SCO-a: Turkiye ulaže iskrene napore za izvoz žitarica u Afriku
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja ima učinkovitu saradnju s Ujedinjenim narodima i stranama u vezi s izvozom ukrajinskog žita preko Crnog mora te kako se iskreno trudi isporučiti žito onima kojima je najpotrebnije, a posebno u Afriku.

Erdogan je danas govorio na 22. samitu šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO), kojem je prisustvovao kao poseban gost, na sjednici na kojoj su prisustvovali članovi zemalja posmatrača i šefovi delegacija specijalnih gostiju.

Navodeći da Turkiye "ima izniman položaj kao najzapadnija azijska i najistočnija evropska zemlja", Erdogan je rekao da ona ima ljudske, kulturne i političke veze s Azijom koja seže hiljadama godina unazad.

"Zahvaljujući statusu partnera u dijalogu posljednjih 10 godina, ovo mjesto (SCO) je postalo jedan od naših prozora u Aziju", rekao je Erdogan, naglašavajući kao vjeruje da će zajedničkim snaga svoju saradnju podići na još veći nivo.

Erdogan je dodao kako je svijet danas suočen s brojnim problemama i izazovima te poručio kako se ti izazovi mogu prevladati samo globalnom saradnjom.

"Iako je u ovom razdoblju trebalo biti više jedinstva, nažalost, neke su zemlje radije podigle svoje zidove i zatvore se u sebe. Kako se zidovi dižu, savjesti postaju pustinje, a glasovi potlačenih se sve manje čuju. Najbolniji primjer toga iskusili smo u epidemiji koronavirusa. Nažalost, međunarodne organizacije i razvijene zemlje nisu položile na ispitu tokom ove globalne epidemije, koja još jednom podsjeća da je cijelo čovječanstvo u istom čamcu", rekao je Erdogan, prenosi AA.

Podsjetio je da je njegova zemlje tokom pandemije koronavirusa obezbijedila i poslala pomoć u 161 zemlju i u 12 međunarodnih organizacija.

Erdogan je još jednom ponovio rečenicu da "svijet veći od petice", misleći na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a te podvukao da je poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izgubio sposobnost rješavanja kriza.

"Naš cilj je uspostaviti zonu mira u našoj regiji i šire uz pristup inicijativne diplomatije koja stavlja u centar ljude i ljudske vrijednosti. U tom kontekstu ulažemo velike napore da se sukobi u Ukrajini što prije okončaju diplomatskim putem. Imamo učinkovitu saradnju s Ujedinjenim narodima i stranama na mjestu otpreme ukrajinskog žita preko Crnog mora. Također se iskreno trudimo isporučiti žito onima kojima je najpotrebnije, posebno našoj braći i sestrama u Africi", rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da terorizam, nažalost, ne poznaje granice na globalnom nivou i negativno utječe na sve države.

"Turkiye je zemlja koja je žrtvovala desetine hiljada svojih građana terorističkim organizacijama i veoma dobro poznaje i prepoznaje krvavo lice terorizma. Iako smo često ostajali sami u našoj 40-godišnjoj borbi protiv separatističkog terorizma odlučno nastavljamo našu borbu protiv svih oblika i manifestacija terorizma, uključujući YPG, FETO, ISIS. Mi smo spremni da dodatno ojačamo naš dijalog sa SCO-om o pitanjima koja se tiču ​​naše zajedničke sigurnosti", zaključio je Erdogan.

komentari (0)