Erdogan nakon polaganja svečane zaketve posjetio Ataturkov mauzolej

Turski predsjednik je po dolasku u mauzolej položio vijenac, nakon čega je minutom šutnje odana počast Ataturku, te intonirana državna himna Republike Turkiye. Erdogan se potom upisao i u Knjigu utisaka u Anitkabiru

TURKIYE 03.06.2023, 15:59 06.06.2023, 10:19
Erdogan nakon polaganja svečane zaketve posjetio Ataturkov mauzolej
© AA

Recep Tayyip Erdogan je, nakon polaganja svečane zakletve u turskom parlamentu za treći mandat turskog predsjednika, posjetio u subotu mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka. 

Erdogan je nakon svečanog polaganja zakletve napustio turski parlament, odakle je u pratnji najbližih saradnika stigao do Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

Turski predsjednik je po dolasku u mauzolej položio vijenac, nakon čega je minutom šutnje odana počast Ataturku, te intonirana državna himna Republike Turkiye. Erdogan se potom upisao i u Knjigu utisaka u Anitkabiru.

"Vjerujem da su ovi izbori na kojima je predsjednički sistem dobio potvrdu naroda, otvorili vrata novog perioda pred našim narodom. Nastavit ćemo snažno raditi da zaliječimo rane razornog zemljotresa, a žrtve zemljotresa što prije vratimo u njihove domove. Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu. Neka nam Bog pomogne na tom putu", rekao je Erdogan u kratkom obraćanju nakon posjete Anitkabiru.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Na svečanoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turkiye, privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja. Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

Nakon posjete mauzoleju Ataturka, u Predsjedničkoj palati će početi i svečanost na kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.

komentari (0)