Erdogan o posjeti Putina: "Datum posjete još nije utvrđen, nadamo se da će biti u augustu"

Izjave turskog predsjednika uslijedile su nakon njegovog telefonskog razgovora s Putinom u srijedu, u kojem su se dogovorili da će Putin posjetiti Turkiye u narednim danima

TURKIYE 04.08.2023, 14:12 07.08.2023, 15:33
Erdogan o posjeti Putina: "Datum posjete još nije utvrđen, nadamo se da će biti u augustu"
© AA

 Povodom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turkiye, predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da još nije poznat datum posjete, ali se razgovori nastavljaju, nadajući se da će posjeta biti upriličena u augustu. 

"Datum nije utvrđen, ali razgovaraju ministar vanjskih poslova, šef obavještajne agencije, svi oni razgovaraju. Mislim da će ova posjeta, nadamo se, biti u augustu", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom.

Izjave turskog predsjednika uslijedile su nakon njegovog telefonskog razgovora s Putinom u srijedu, u kojem su se dogovorili da će Putin posjetiti Turkiye u narednim danima, piše AA. 

Erdogan je rekao Putinu da će Turkiye nastaviti svoje "intenzivne" napore i diplomatiju za nastavak sporazuma o crnomorskom žitu.

Krajem jula, Rusija se povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije implementiran.

Sporazum, koji su Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina prvobitno potpisale u julu prošle godine u Istanbulu, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka koji je zaustavljen kao rezultat rusko-ukrajinskog rata.

komentari (0)