Erdogan: " Odlučni smo da iskorijenimo PKK terorističku organizaciju"

Erdogan je rekao da, iako su nazivi, tvrdnje i geografske lokacije terorističkih organizacija različiti, njihova meta su muslimani te je zatražio snažnu podršku od COMCEC-a u borbi Turkiye protiv, kako je rekao, "neprijatelja islama i čovječanstva"

TURKIYE 28.11.2022, 11:20 30.11.2022, 14:55
Erdogan: " Odlučni smo da iskorijenimo PKK terorističku organizaciju"
© AA

 Turkiye je odlučna da iskorijeni terorističku organizaciju PKK-a, koja također ugrožava teritorijalni integritet Sirije i Iraka, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

- Odlučni smo da iskorijenimo ovu terorističku organizaciju, koja predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu Sirije i Iraka, kao i naše države, rekao je Erdogan na 38. ministarskoj sjednici Stalnog vijeća za ekonomsku saradnju (COMCEC) Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu.

Erdogan je rekao da, iako su nazivi, tvrdnje i geografske lokacije terorističkih organizacija različiti, njihova meta su muslimani te je zatražio snažnu podršku od COMCEC-a u borbi Turkiye protiv, kako je rekao, "neprijatelja islama i čovječanstva".

- Prethodne sedmice, osam naših građana, od kojih su troje djeca, ubila je PKK-a u ulici Istiklal, a zatim u okrugu Karkamis. Naravno, u ovom krvoproliću imaju udjela i oni koji ovim teroristima daju oružje i podršku pod izgovorom da se bore protiv Daesha, rekao je Erdogan te dodao: "Krv svakog nevinog koji je ubijen nalazi se na rukama i licu onih koji pokušavaju da legitimišu terorističke organizacije", kazao je turski predsjednik.

Istakao je da mora prestati igra podrške PKK-u i njenim ograncima pod izgovorom borbe protiv Daesha/ISIS-a, za koji se zna da je "rezultat projekta od prvog dana".

Na kraju je kazao da Turkiye, koja se borila sa Daeshom na terenu i pobijedila ovu terorističku organizaciju, ne može prihvatiti takve argumente.

Turske snage su nedavno pokrenule prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Turski zvaničnici su kazali da je operacija pokrenuta u skladu s međunarodnim pravom i pravom nacije na samoodbranu prema rezolucijama Ujedinjenih nacija. Također naglašavaju da su teroristi jedina meta operacije, piše AA. 

Zračna antiteroristička operacija “Kandža-mač“ uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK-a, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

komentari (0)