Erdogan pobijedio na izborima u Turkiye: Pristižu čestitke iz svijeta

Ovo je treći predsjednički mandat koji je Edogan osvojio na demokratskim izborima u Turkiye većinom glasova

TURKIYE 28.05.2023, 18:17 05.06.2023, 13:59
Erdogan pobijedio na izborima u Turkiye: Pristižu čestitke iz svijeta
© AK Partija/FB

Recep Tayyip Erdogan pobijedio je na predsjedničkim izborima u Turkiye. Erdogan je pobijedio protukandidata Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu izbora koji su održani danas nakon 99,38 posto prebrojanih glasova i razlikom većom od dva miliona glasova. 

Glasnogovornik Predsjedništva Republike Turkiye Ibrahim Kalin na svom Twitter profilu čestitao je Erdoganu riječima "Neka je sa srećom". Čestitke turskom lideru počele su pristizati sa svih strana, a među prvima je čestitao katarski emir te mađarski premijer Viktor Orban. Ovo je treći predsjednički mandat koji je Erdogan osvojio na demokratskim izborima u Turkiye većinom glasova. 

- Erdogan: Nije izgubio nijedne izbore - 

Recep Tayyip Erdogan ime je koje je ostavilo dubok trag u politici Republike Turkiye, ali i na međunarodnoj političkoj sceni. Otkako je 1994. godine izabran za gradonačelnika Istanbula, Erdogan nije izgubio nijedne izbore, a niti je ijedan protukandiadt mogao pobijediti njega. Iako su u to vrijeme mnogi Erdoganovi protukandidati njegovu kandidaturu smatrali „izgubljenim slučajem“,  i isticali da ne postoji način da kandidat Refah partisi (Stranke blagostanja), Erdogan je pokazao suprotno.

Sve se to promijenilo u jutro 27. marta kada se ime Recepa Tayyipa Erdogana postalo ime pobjednika i novog gradonačelnika Istanbula.

Erdogan je svoje političko znanje tada potkrijepio rješavajući goruće probleme metropole. Svojim radom kao gradonačelnik za Istanbul je uradio mnogo. Riješio problem sa redukcijama vode, problem sa smećem riješio je uspostavljanjem najmoderijih reciklažnih postrojenja u tom periodu. Zagađenje vazduha okončano je projektom tranzicije prirodnog gasa koji su razvijeni u njegovom periodu. Izgradio je u Istanbulu više od 50 mostova, prijelaza i obilaznica u odnosu na saobraćajnu i transportnu mrežu grada. Poduzimajući vanredne mjere Erdogan je u velikoj mjeri isplatio dugove istanbulske gradske oštine, koju je preuzeo sa dugom od 2 milijarde dolara, a u nju je uložio 4 milijarde. Tim poduhvatima otvorio je put u novu historiju opštinske uprave u Turkiye i bio primjer drugim opštinama, gdje je stekao veliko povjerenje javnosti. 

Zbog recitiranja pjesme koju je napisao nacionalistički pisac Ziya Gokalp, a čije ideje su bila inspiracija za osnivača Turkiye Mustafu Kemala Ataturka, Erdogan 1999. godine biva osuđen na pet mjseci zatvora, zbog čega  napušta poziciju gradonačelnika Istanbula. Erdoganu je bilo zabranjeno i političko djelovanje. Bio je to šok kako za konzervativne mase tako i za stanovnike Istanbula, čiji se kvalitet života pod njegovom vlašću drastično poboljšao.

Iz tog perioda ostao je dobro upamćen tekst dnevnog lista Hurriyet u kojem su naveli da je kraj Erdoganove političke karijere ali i da ne može biti ni predsjednik mjesne zajednice. Pokazalo se drugačije. Boravak u zatvoru, stvorio je jedno novo političko buđenje Erdogana. On i njegovi prijatelji su 14. augusta 2001. godine osnovali Stranku Pravde i razvoja – AK Partija.

Uprkos brojnim opsturkcijama od tadašnjih vlasti i sistema, koji su pokušavali tada novonastalu stranku ugasiti pa i do nametanja zabrane kandidature Erdogana za kandidata u Parlamentu 2002. godine, Erdogan se 2003. godine, nakon ukidanja zakonske prepreke za njegovu kandidaturu, kandiduje na parlamentarnim izborima te osvaja 85 posto glasova i ulazi u parlament. Iste godine, 14. marta, Recep Tayyip Erdogan preuzima dužnost premijera i od tada pa do danas Turkiye doživjljava procvat. Period Erdoganovog upravljanja i pozitivnih koraka na  funkcije premijera države brojni svjetski posmatrači i zapadni lideri nazivaju „Tihom revolucijom“.

Recep Tayyip Erdogan je u veoma kratkom vremenu implementirao mnoge važne reformske pakete sa idealom svijetle Turkiye koja se stalno razvija. Učinjeni su veliki pomaci u demokratizaciji, transparentnosti i prevenciji korupcije. Zajedno sa tim, pod kontrolu je u to vrijeme stavljena inflacija, koja je negativno utjecala na ekonomiju i socijalnu psihologiju zemlje a koja  je godinama bila nerješiva. Sa turske lire uklonjeno je 6 nula – kako bi povratila svoj prestiž. Državne kamatne stope na zaduživanja su snižene, a dostignut je i veliki porast nacionalnog dohotka po glavi stanovnika. Prvi put u historiji zemlje izgrađene su brojne brane, stambeni objekti, škole, putevi, bolnice, elektrane. Prvi je premijer koji je vratio dug MMF-u u iznosu od oko 23,5 milijardi dolara.

Erodgan na poziciji premijera ostaje sve do 2014. godine, kada je na izborima te godine,  po prvi put direktnim glasovima naroda izabran za predsjednika Republike Turkiye sa 54 posto glasova. U toku Erdoganove vlasti na čelu države u julu mjesecu 2016. godine, teroristička grupa Fetullha Gullena (FETO) pokušala je nedemokratskim putem smijeniti vlast, preuzimajući kontrolu na brojnim važnim strateškim pozicijama, ubivši tako najmanje 251 građanina. Pokušaj vojnog udara osujećen je i spriječen nakon što je narod Turkiye na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Edgoana izašao na ulice i trgove i branio demokratiju i domovinu. Već naredne godine, nakon pokušaja vojnog puča, Erdogan raspisuje referendum o Ustavnim promjenama, na kojem je 51, 43 posto građana glasalo „za“. Bio je to put ka predsjedničkom sistemu. Godinu poslije, izbori 2018. godine potvrdili su Erdoganovu poziciju. Za predsjednika biva ponovo izabran i to sa 52,59 posto osvojenih glasova birača, uz veliku izbornu izlaznost od 86, 24 posto.

Brojni su uspjesi u Erdoganovoj dugogodišnjoj vladavini. Samo odbrambeni sektor je u prethodnoj godini premašila izvoz od 4 milijarde dolara.

Turkiye se za vrijeme Erdoganove vlasti okrenula razvoju na nacionalnom nivou. Tako Turkiye dobija i bespilotne avione Bayraktar Kizilelma, borbeni avion MMU, bespilotnih letjelica Bayraktar Akıncı TİHA, Aksungura, Bayraktar TB2, Anke i Kargua. Tu su jurišni helikopteri, obavještajni brodovi, bespilotna kopnena vozila, tenkovi i projektili.  Nezaobilazni su i prvi turski električni automobil TOGG, puštena u rad metro čime je dodatno obogaćena transportna infrastruktura Istanbula, otvorene su brojne Gradske bolnice u gradovima širom zemlje sa kapacitetima od 1.000 kreveta, Turkiye je uspješno u svemir lansirala IMECE, prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje. Osim toga, otvoren Istanbulski finansijski centar, a u Eskišehiru je otvoreno Postrojenje za rijetke zemaljske elemente te na šine puštena električna lokomotiva, u mrežu pušteno i 710 milijardi kubnih metara prirodnog gasa otkrivenog u Crnom moru.

Turkiye je dobila i prvu tursku nuklearnu elektranu koja je počela sa radom, ali i najveći ratni brod u Turskoj. Hurjet, prvi turski vojni avion obavio je svoj probni let.

Otvoren je i najduži viseći most na svijetu Most Canakkale 1915, koji povezuje Aziju i Evropu.  A slijede i brojni novi nacionalni odbrambeni projekti. Erdogan je svoju zemlju visoko pozicionirao u međunarodnoj politici. Odigrao je važnu ulogu u pregovirima između Rusije i Ukrajine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ankara je učestovala i pregovorima o isporuci žita iz crnomorskih luka ali je i je kao članica NATO-a, odlučivala o proširenju NATO Alijanse sa novim članicama Švedskom i Finskom. U vrijeme Erdoganove vladavine Turska je prihvatila više od  4 miliona sirijskih izbkeglica čime je ublažila migrantsku krizu u Evropi.  

komentari (0)