Erdogan poslao poruku povodom 28. godišnjice genocida: "Naša zemlja neće nikada dozvoliti da se ovdanašnja stradanja ponove"

- Turkiye će nastaviti činiti sve da se Bosna i Hercegovina pretvori u gnijezdo stabilnosti, mira i prosperiteta. Uvažena braćo i sestre, prije nego završim ovo obraćanje, želim još jednom naglasiti sljedeće, naveo je Erdogan.

TURKIYE 11.07.2023, 12:52 13.07.2023, 12:12
Erdogan poslao poruku povodom 28. godišnjice genocida: "Naša zemlja neće nikada dozvoliti da se ovdanašnja stradanja ponove"
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan objavio je poruku povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Poruku objavljujemo u cjelosti: 

“Dragi Bosanci i Hercegovci, uvažene majke i porodice šehida, draga braćo i sestre, u ime mog naroda i u svoje lično ime, sve vas pozdravljam s najdubljim osjećanjima, s poštovanjem i privrženošću. Čestitam vam netom prošli Kurban-bajram i molim Sevevišnjeg da nam podati da dočekamo još puno bajrama. Koristim se prilikom da vam se svima zahvalim na dovama koje ste upućivali tokom kritičnog izbornog procesa u našoj zemlji. Trudićemo se zajedno sa našim narodom, da budemo vrijedni povjerenja i naše braće i sestra iz BiH koje smatramo dijelom neše duše.

Danas je 28. godišnjica srebreničkog genocida, događaja koji je u historiji zabilježen kao tamna mrlja. U ovom danu žalosti i tuge, ožalošćenim porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama još jednom upućujem iskrene izraze saučešća. U mislima čuvamo mudrost i gorku stvarnost u riječima rahmetli Alije: “Šta hod učinili, ne zaboravite genocid, jer se zaboravljeni genocid ponavlja!” Da se ne bi slična zvjerstva ponovila, nikada nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti sa se zaboravi Srebrenica. Rana koju je u našim srcima otvorio genocid počinjen pred očima cijelog svijeta u Srebrenici, krvavi već 28. godina. Sa svim šehidskom dženazom ponovo preživljavamo one dane, ponovo ih se sjećamo, ponovo u sebi lijemo suze. Danas ćemo na vječni početak ispratiti još 30 šehida. Neka im duše budu sretne a mjesta neka mi bude dženet. Neka Allah dž.š. svim šehidima podari lijepi dženet. Porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama, čija bol svakog 11. jula postane jača, želim sabur. Uprkos presudama međunarodnim sudovima, još uvijek ima onih koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, koji kažu da se ne kaju zbog ratnih zločina koje su počinili, a nažalost mogu se naći i oni koji ih podržavaju. Osuđujem ove ljude bez svjesti i ove izjave vrijedne žaljenja. Kako se stradanja u Bosni i Hercegovini ne bi ponovila, moramo ostaviti iza sebe govor mržnje i uspostaviti kulturu mira, tolerancije i pomirenja. Svi zajedno moramo raditi na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu. Ne smijemo zaboraviti da je stabilnost Bosne i Hercegovine ključna za stabilnost Balkana i Evrope. Turkiye će nastaviti činiti sve da se Bosna i Hercegovina pretvori u gnijezdo stabilnosti, mira i prosperiteta. Uvažena braćo i sestre, prije nego završim ovo obraćanje, želim još jednom naglasiti sljedeće.

U odnosu na period od prije 28. godina, danas je Turkiye, sa svojom ekonomijom, diplomacijom, potencijalima i sposobnostima, mnogo snažnija i uvaženija. Naša zemlja neće nikada dozvoliti da se ovdanašnja stradanja ponove. Uvijek ćemo podržavat nezavisnost, suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Očekujem od vas da budete spokojni i otvorena srca. S ovim mislima, na kraju ovog obraćanja, molim Allaha dž.š. da šehidima Srebrenice podari svoj rahmet, a ja se s poštovanjem poklanjam pred njihovim sjenama. Allahimanet", napisao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turkiye. 

komentari (0)