Erdogan: Radimo na 850 projekata koji će ostaviti pečat u odbrambenoj industriji

Erdogan je dodao kako su tokom prošlosedmične posjete zaljevskim zemljama potpisali najvrijednije sporazume o domenu odbrambene industrije ikada, te kako se nada da će IDEF to dodatno unaprijediti.

TURKIYE 25.07.2023, 11:34
Erdogan: Radimo na 850 projekata koji će ostaviti pečat u odbrambenoj industriji
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako njegova zemlja predano radi na 850 različitih projekata koji će ostaviti pečat u oblasti odbrambene industrije. 

Erdogan se videoporukom obratio na svečanosti otvorenja 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF) organiziranom u Istanbulu.

Erdogan je tokom obraćanja istakao kako je IDEF, koji se organizira od 1993. godine, postao brend svjetske klase u odbrambenoj industriji.

- Vjerujem da će naš sajam, na kojem se potpisuju milionski ugovori, uspostavljaju nova partnerstva i predstavljaju proizvodi odbrambene industrije, ove godine biti još uspješniji; rekao je Erdogan.

Navodeći da Turkiye pridaje veliku važnost razvoju odbrambene industrije unatoč brojnim preprekama te svakojakom embargu, Erdogan je kazao: "Hvala Bogu, počeli smo ubirati plodove našeg nacionalnog tehnološkog poteza, koji smo godinama odlučno provodili, na različitim poljima."

Podsjećajući da je turski sektor odbrambene industrije posljednjih godina ispisao uspješnu priču koju cijeli svijet prati s divljenjem, Erdogan je naveo da je taj sektor dokazao svoju vrijednost oklopnim vozilima, topništvom, raketama, sistemima protivzračne odbrane, te svim vrstama naoružanja i radarskih sistema testiranih u zonama sukoba.

Rekao je kako je Turkiye danas u stanju zadovoljiti gotovo sve vlastite potrebe u kopnenim, zračnim i pomorskim vozilima domaćim i nacionalnim sredstvima.

- Mi smo među tri vodeće zemlje u svijetu u tehnologiji bespilotnih letjelica i naoružanih bespilotnih letjelica. Kao i jedna od deset zemalja koje proizvode vlastite ratne brodove, Turkiye je također važan izvoznik u ovoj oblasti. Stavili smo u službu našoj mornarici TCG Anadolu, koji možemo nazvati prvim 'SIHA brodom', brodom na koji mogu sletjeti bespilotne letjelice. Sada našu operaciju TIHA, koju smo započeli s Akincijem, vodimo u sasvim drugu dimenziju s našim bespilotnim ratnim avionom Kizilemom, naglasio je Erdogan i dodao:"Predstavili smo naš nacionalni borbeni avion pete generacije, koji smo nazvali KAAN. Proizvodne procese provodimo korak po korak. Osim toga, predano radimo na 850 različitih projekata koji će ostaviti traga u odbrambenoj industriji. Prošle godine smo dosegli izvoz od 4,4 milijarde dolara. U prvih šest mjeseci ove godine ostvarili smo rekordan nivo izvoza od 2,37 milijardi dolara. Naš cilj u 2023. je šest milijardi dolara. Vjerujem da ćemo na kraju godine ostvariti planirani izvoz, pa čak i premašiti tu brojku." 

Erdogan je dodao kako su tokom prošlosedmične posjete zaljevskim zemljama potpisali najvrijednije sporazume o domenu odbrambene industrije ikada, te kako se nada da će IDEF to dodatno unaprijediti.

komentari (0)