Erdogan razgovarao sa Putinom o odnosima i regionalnim pitanjima

TURKIYE 30.05.2022, 20:41 31.05.2022, 09:48
Erdogan razgovarao sa Putinom o odnosima i regionalnim pitanjima
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, Erdogan i Putin su razgovarali o odnosima Turkiye i Rusije kao i o regionalnim pitanjima, posebno o rusko-ukrajinskom ratu.

Erdogan je tom prilikom kazao da postoji potreba za koracima kako bi se minimizirale negativne posljedice rata te izgradilo povjerenje ponovnim uspostavljanjem temelja za mir između Rusije i Ukrajine što je prije moguće, piše AA. 

Erdogan je istakao da je, ukoliko se obje strane principijelno dogovore, Turkiye spremna da se sastane sa Rusijom, Ukrajinom i Ujedinjenim narodima (UN) u Istanbulu i da zauzme ulogu u mogućem posmatračkom mehanizmu.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je kazao da se u Siriji nastavljaju napadi terorističke organizacije PKK/YPG na Turkiye i sirijske civile.

Erdogan je još prenio Putinu da na sirijskoj granici s Turkiye nije uspostavljena zona očišćena od terorizma duboka 30 kilometara, koja je dogovorena sporazumom iz oktobra 2019. godine te da je prijeko potrebno taj prostor učiniti sigurnim.

komentari (0)