Erdogan razgovarao sa Putinom: "Otvorimo put miru zajedno"

TURKIYE 06.03.2022, 13:28
Erdogan razgovarao sa Putinom: "Otvorimo put miru zajedno"
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i izrazio spremnost njegove zemlje da doprinos u mirnom pronalaženju rješenja problema u Ukrajini.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su dvojica lidera u telefonskom razgovoru pričali o bilateralnim temama i o napadu Rusije na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora izrazio spremnost Turkiye da doprinese što bržem rješavanju ukrajinskog problema mirnim metodama.

Turski predsjednik je naglasio da hitan opći prekid vatre ne bi samo ublažio humanitarnu opasnost u regionu, već da bi i omogućio traženje političkog rješenja.

- Otvorimo put miru zajedno, rekao je Erdogan Putinu.

Predsjednik Turkiye Erdogan je također ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Ističući da je u stalnom kontaktu i sa ukrajinskom stranom i drugim državama, Erdogan je rekao da će nastaviti sa svojim naporima da vodi sveobuhvatne pregovore kako bi se došlo do rezultata, piše AA.

komentari (0)