Erdogan sa Putinom: Produženje rata u Ukrajini povećava rizike, potrebno oživjeti diplomatske razgovore

Tokom razgovara bilo je riječi o regionalnim pitanjima, s posebnim osvrtom na razvoj odnosa Turkiye i Rusije i žitni koridor, navedeno je u saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye

TURKIYE 18.11.2022, 11:44 18.11.2022, 12:14
Erdogan sa Putinom: Produženje rata u Ukrajini povećava rizike, potrebno oživjeti diplomatske razgovore
© AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako piše Anadolija, tokom razgovara bilo je riječi o regionalnim pitanjima, s posebnim osvrtom na razvoj odnosa Turkiye i Rusije i žitni koridor, navedeno je u saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye.

Erdogan je zahvalio Putinu na njegovom konstruktivnom stavu o produženju Istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica za 120 dana.

Navodeći da će produženje rusko-ukrajinskog rata povećati rizike, Erdogan je rekao da bi zbog toga trebalo oživjeti diplomatske razgovore. Naglasio je da kontakti ruskih i američkih šefova obavještajnih službi u Turkiye igraju ključnu ulogu u sprečavanju nekontrolisane eskalacije na terenu.

Izrazivši zadovoljstvo zbog prijedloga ruskog predsjednika da se u Turkiye uspostavi centar za prirodni gas, Erdogan je kazao da će tehnički i pravni timovi što prije ocijeniti prijedlog da Turkiye postane energetsko čvorište.

Erdogan je također zahvalio Putinu na izrazima saučešća povodom terorističkog napada u Istanbulu, u kojem je poginulo šest, a povrijeđena 81 osoba.

komentari (0)