Erdogan: Sada postoji Turkiye koja sama određuje vlastitu viziju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je istakao da su izbori u junu 2023. godine među najvažnijima u novijoj istoriji Turkiye

TURKIYE 07.07.2022, 09:13 07.07.2022, 09:24
Erdogan: Sada postoji Turkiye koja sama određuje vlastitu viziju
© AA

 Predsjednik Turkiye i čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je vrlo važno da Narodna alijansa pobijedi na izborima 2023. godine.

"Da ne bismo morali praviti ustupke oko izgradnje velike i snažne Turkiye, imperativ je da Narodna alijansa pobijedi na parlamentarnim izborima 2023. godine, a mi za predsjednika", rekao je Erdogan u obraćanju na sjednici AK Partije u Ankari, turskoj prijestolnici, prenosi AA.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Stranka nacionalnog pokreta (MHP) već ranije su pod nazivom "Narodna alijansa" dogovorili zajednički nastup na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Erdogan je istakao da su izbori u junu 2023. godine među najvažnijima u novijoj istoriji Turkiye.

“Pozicija do koje smo dosad dosegli, boreći se protiv terorističkih organizacija, pučista, političkih i ekonomskih protivnika, toliko je važna da će odrediti naredno stoljeće cijele države i naše nacije“, kazao je turski predsjednik.

Napomenuo je da sada postoji Turkiye koja sama određuje vlastitu viziju i odlučno poduzima neophodne korake u tom pravcu.

"Postoji Turkiye koja je posvećena svojim ciljevima zahvaljujući snažnoj infrastrukturi u svim oblastima, od obrazovanja, zdravstva, sigurnosti, pravde, transporta, energetike, pa do urbanističkog planiranja i socijalne podrške", istakao je Erdogan.

Podsjetivši na nedavni samit NATO-a u Madridu, Erdogan je kazao da je sada i FETO svrstan među terorističke organizacije.

- PKK, YPG, PYD su ušli u evidenciju NATO-a, ali pored svega toga i FETO je svrstan među terorističke organizacije. PKK, koja je do danas bila samo u evidenciji Evropske unije, više nije samo u evidenciji Evropske unije. Sada, zajedno sa njima, PYD/YPG i FETO, koji su terorističke organizacije u pravom smislu riječi, uvršteni su i u zvanične evidencije NATO-a, pojasnio je predsjednik Turkiye.

Ministri vanjskih poslova Turkiye, Švedske i Finske potpisali su u Madridu memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih država u NATO-u. Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

komentari (0)