Erdogan: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita važan diplomatski uspjeh

Erdogan je još istakao da vlasti u Turkiye pažljivo prate i dešavanja u vezi sa globalnim cijenama

TURKIYE 02.08.2022, 09:11
Erdogan: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita važan diplomatski uspjeh
© AA

Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine koji su potpisali Turkiye, Rusija, Ukrajina i Ujedinjeni narodi je rezultat diplomatskog uspjeha Ankare, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

- Svi prihvataju da su koraci poduzeti u prevazilaženju ukrajinske krize oko žitarica, koju svijet pomno prati, zasluga naše države. Ovaj poduhvat, započet pod vodstvom naše države, važan je diplomatski uspjeh, rekao je Erdogan u obraćanju nakon sjednice kabineta u Ankari, turskoj prijestolnici.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je prvi brod natovaren žitaricama otplovio iz ukrajinske luke Odessa za Liban ranije u ponedjeljak.

Očekuje se da će brod biti u Istanbulu 2. augusta, odakle će nastaviti put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Sierra Leona, natovaren je kukuruzom.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Erdogan je još istakao da vlasti u Turkiye pažljivo prate i dešavanja u vezi sa globalnim cijenama.

- Pomno pratimo manipulacije onih koji iskorištavaju neravnotežu u globalnim cijenama, od automobila, stanova, pa sve do hrane i elektronike, kazao je turski predsjednik.

Poručio je također da su prihodi od turizma u Turkiye ove godine premašili njihova očekivanja i planove.

- Podaci iz prve polovine godine ukazuju na to da ćemo 2022. zatvoriti sa 47 miliona turista i 37 milijardi dolara prihoda od turizma, što je iznad naših ciljeva, rekao je Erdogan.

komentari (0)