Erdogan: Sramota za čovječanstvo da slavne države vezanih ruku gledaju izraelske napade na Gazu

Govoreći na ceremoniji dodjele predsjedničkih nagrada za kulturu i umjetnost u Ankari, Erdogan je rekao da će “historija propisno suditi onima koji su odgovorni za izazivanje ove odvratne slike, onima koji su je pokušali legitimizirati i onima koji su zatvorili oči pred njom”

TURKIYE 20.12.2023, 14:21 22.12.2023, 15:19
Erdogan: Sramota za čovječanstvo da slavne države vezanih ruku gledaju izraelske napade na Gazu
© AA

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da je sramota za čovječanstvo da toliko slavnih država vezanih ruku gleda izraelske barbarske napade bazirane na masakrima i pljački. 

Govoreći na ceremoniji dodjele predsjedničkih nagrada za kulturu i umjetnost u Ankari, Erdogan je rekao da će “historija propisno suditi onima koji su odgovorni za izazivanje ove odvratne slike, onima koji su je pokušali legitimizirati i onima koji su zatvorili oči pred njom”.

"2024. će, ako Bog da, biti godina u kojoj će nasilnici biti kažnjeni po zasluzi, a potlačeni liječiti rane", rekao je Erdogan.

U izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra ubijeno je najmanje 19.667 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno je 52.586 osoba, piše AA. 

Rat je ostavio Pojas Gaze u ruševinama, s oštećenom ili uništenom polovinom stambenog fonda priobalne teritorije, a oko dva miliona ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene enklave.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

komentari (0)