banner17

banner18

Erdogan: "Sudbinu Turkiye određuje narod, a ne britanski 'The economist'"

Erdoganove primjedbe uslijedile su nakon što je list “The Economist“ objavio priču u kojoj poziva strance da obrate pozornost na predstojeće izbore u Turkiye, tvrdeći da je ta zemlja pod Erdoganom “na rubu katastrofe“

TURKIYE 20.01.2023, 14:09 21.01.2023, 16:01
Erdogan: "Sudbinu Turkiye određuje narod, a ne britanski 'The economist'"
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da sudbinu njegove zemlje određuje turski narod, a da to ne može raditi britanski časopis “The Economist“ koji je nedavno objavio neutemeljene tvrdnje o situaciji u Turkiye. 

- Određuje li britanski časopis sudbinu Turkiye? Moj narod to određuje. Što god moj narod kaže, događa se u Turkiye. Britanski časopis ne može odrediti sudbinu Turkiye, poručio je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Erdoganove primjedbe uslijedile su nakon što je list “The Economist“ objavio priču u kojoj poziva strance da obrate pozornost na predstojeće izbore u Turkiye, tvrdeći da je ta zemlja pod Erdoganom “na rubu katastrofe“.

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun jučer je također kritikovao “The Economist“ zbog njegove “jeftine propagande“ protiv Turkiye.

- Nečuveni naslovi i provokativne slike mogli bi im pomoći da prodaju svoj takozvani časopis, stoga im čestitamo na njihovim genijalnim marketinškim tehnikama. Ali, moramo podsjetiti publiku da je ovo senzacionalističko novinarstvo temeljeno na jeftinoj propagandi i dezinformacijama, poručio je Altun.

Uporedo s tim, Erdogan je danas u razgovoru s novinarima komentirao i nedavne izjave grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa o Turkiye te je kazao kako je jasno da Grčka poduzima korake protivne i Sporazumu iz Lausanne iz 1923. godine i drugim sporazumima o demilitarizaciji Egejskih otoka.

Mitsotakis je jučer rekao da Grčka neće ratovati s Turkiye i da dvije zemlje mogu uložiti napore u smanjenje napetosti u regiji, piše AA. 

- Ove Mitsotakisove izjave nisu dovoljne da odrede sudbinu regije, rekao je Erdogan.

komentari (0)