Erdogan: Tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, vjerujem bit će Turkiye

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, nakon bajram-namaza u Istanbulu, odgovarao na pitanja novinara te najavio mogućnost sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom ove sedmice

TURKIYE 02.05.2022, 10:30 02.05.2022, 10:59
Erdogan: Tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, vjerujem bit će Turkiye
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da će tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, biti Turkiye, Istanbul ili Ankara.

Erdogan je jutros klanjao bajram-namaz u istanbuskoj Velikoj džamiji Camlica, a po izlasku iz džamije odgovarao je na pitanja novinara.

Istakao je kako je zahvalan Bogu što su danas imali priliku ponovo se okupiti na bajram-namazu bez pandemijeskih ograničenja.

- Upravo sam dobio informaciju da je u džamiji Camlica bajram-namaz klanjalo 25.000 ljudi. Bajram je, naravno, simbol bratstva, simbol ljubavi i zajedništva, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na rat u Ukrajini, Erdogan je najavio mogućnost sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom ove sedmice, piše AA.

Podsjetio je kako su njegov savjetnik i glasnogovornik Ureda predsjednika Ibrahim Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal tokom vikenda boravili u Kijevu.

- Održali su razgovore u Kijevu. Prilikom susreta sa Zelenskim i ostalim sagovornicima dobili se neke želje, a najvjerojatnije ću ove sedmice razgovarati i s Putinom. Kako možemo ubrzati cijeli ovaj proces. Kako ubrzati sve evakuacije u Mariupolju, kako pronaći rješenje ovog pitanja, težit ćemo ka tome, rekao je Erdogan, te dodao:

- Tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, vjerujem biće Turkiye, Istanbul ili Ankara, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na odnose s Saudijskom Arabijom, odnosno na posjetu toj zemlji tokom prošle sedmice.

- Odnosi Saudijske Arabije i Turkiye doći će do sasvim drugačije tačke. O tome smo razgovarali i u našim bilateralnim susretima s Muhammedom bin Salmanom, rekao je Erdogan.

komentari (0)