Erdogan telefonom razgovarao s Putinom

TURKIYE 28.04.2022, 13:25 28.04.2022, 13:30
Erdogan telefonom razgovarao s Putinom
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U saopćenju Direktorata za komunikacije Turkiye navedeno je kako je, pored jučerašnje razmjene između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ostvarene u Turkiye, razgovarano i o ratu u Ukrajini.

Putin je zahvalio Erdoganu na razmjeni ruskog pilota Konstantina Jarošenka i bivšeg američkog marinca Trevora Reeda, koja je izvršena u Turkiye pod koordinacijom i nadzorom turske obavještajne službe MIT.

Erdogan je kazao kako je posredovanje u ovoj razmjeni, ne samo pokazatelj koliku važnost Turkiye pridaje miru, dijalogu i saradnji nego je i značajna s aspekta posredničke misije.

Turski predsjednik se osvrnuo i na ulogu koju je imao MIT u procesu razmjene, te istakao kako je potrebno nastaviti koordinaciju i blizak dijalog obavještajnih službi.

Dodao je kako će to doprinijeti uspostavljanju stabilne sredine i sprečavanju humanitarnih tragedija u regionu.

Erdogan je ponovio spremnost na posredovanje na putu ka miru i poduzimanje inicijative za okončanje rata između Rusije i Ukrajine.

Izrazio je i želju za intenziviranjem pozitivnog zamaha postignutog na pregovorima u Istanbulu između Rusije i Ukrajine kako bi što prije bio uspostavljen trajni mir.

Erdogan je naglasio da će Turkiye nastaviti odlučno i iskreno ulagati napore u prevazilaženje krize između dvaju susjeda i uspostavljanje mira, prenosi AA.

komentari (0)