Erdogan: Teroristi nikada neće uspjeti da uruše mir u Turkiye

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što su dva policajca ranjena u terorističkom napadu jutros ispred Generalne direkcije policije u Ankari, glavnom gradu Turkiye

TURKIYE 01.10.2023, 15:30
Erdogan: Teroristi nikada neće uspjeti da uruše mir u Turkiye
© AA

Teroristi koji pokušavaju da uruše mir i sigurnost u Turkiye nikada neće uspjeti u tome, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, piše AA. 

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što su dva policajca ranjena u terorističkom napadu jutros ispred Generalne direkcije policije u Ankari, glavnom gradu Turkiye.

U uvodnom obraćanju povodom prvog zasjedanja Parlamenta nakon ljetne pauze, Erdogan je rekao da je teroristički napad, prilikom čega su dva kriminalca neutralisana zahvaljujući blagovremenoj intervenciji policije, "posljednji trzaj terorizma".

"Nećemo dozvoliti terorističkoj organizaciji da usmjerava našu politiku i sprječava put naše zemlje", kazao je Erdogan.

Dva terorista, koji si došli manjim vozilom ispred ulaza Generalne direkcije policije u Ankari, jutros u 9.30 sati po lokalnom vremenu izvršili su bombaški napad. Jedan od terorista se raznio, a drugi terorista je neutralisan. Tokom otvorene vatre lakše su ranjena dva turska policajca.

Erdogan je u obraćanju podsjetio i na borbu protiv terorističke organizacije FETO.

"Kao što FETO nikada više neće djelovati u ovoj zemlji, nije moguće da i druge slične organizacije prirede nove izdaje", dodao je.

Naglasio je također i potrebu donošenja građanskog Ustava.

"Narod koji je 15. jula ustao protiv oružja pučista zaslužuje da svoju borbu za demokratiju kruniše građanskim Ustavom. Nemojmo odlagati ovu čežnju", kazao je turski predsjednik.

Dotakao se i pitanja pomoći i podrške zemljotresom pogođenim područjima na jugu Turkiye.

"Počinjemo isporučivati ​​domove ljudima na zemljotresom pogođenim područjima", rekao je Erdogan, dodajući da su izdvojili i dodatna budžetska sredstva za te regije.

Na kraju je komentarisao odnose zvanične Ankare i Evropske unije (EU).

"Ako EU ne ispravi svoje greške, posebno u pogledu pitanja viza, evropski blok neće imati pravo da očekuje bilo šta od Turkiye", kazao je Erdogan.

komentari (0)