Erdogan: Turkiye će reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO i nastavićemo tim putem

TURKIYE 19.05.2022, 13:26 30.05.2022, 11:06
Erdogan: Turkiye će reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO i nastavićemo tim putem
© AA

Turkiye će reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO, to smo već rekli nadležnim dužnosnicima i to je put kojim ćemo nastaviti izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u momentima dok se visoki predstavnici dvije zemlje pripremaju da posjete Turkiye radi razgovora narednih dana.

Erdogan je ponovio zabrinutost Ankare u pogledu sigurnosti zbog nastojanja Helsinkija i Stockholma da uđu u NATO, rekavši da su nordijske zemlje domaćini članovima terorističkih organizacija, kao što su YPG/PKK i FETO.

- Rekli smo im da je NATO sigurnosna organizacija te da ne možemo da prihvatimo postojanje terorističkih organizacija u takvoj organizaciji, rekao je Erdogan na sastanku sa grupom mladih ljudi u glavnom gradu Ankari u povodu 19. maja, Dana sjećanja na Ataturka i Dana omladine i sporta.

- Pogotovo Švedska je pravo utočište za terorizam,  rekao je on, dodajući da je Stokholm također uveo embargo na oružje Turkiye.

Turkiye, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

U posljednjih pet godina, i Helsinki i Stockholm nisu pristali na zahtjeve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO-a, terorističke grupe koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Turkiye.

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Turkiye kako bi održali zvanične razgovore u Ankari o pitanju procesa njihovog pridruživanja NATO-u.

Na pitanje o ratu Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da će Turkiye "nastaviti da vodi uravnoteženu politiku" u tom smislu.

- Ne razmišljam o prekidu veza sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom ili (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim, rekao je Edogan.

Dodao je također da će se nastaviti telefonska diplomatija s ruskim i ukrajinskim liderima.

Otkako je rat u Ukrajini počeo 24. februara, Turkiye je bila domaćin susreta na najvišem nivou između ruskih i ukrajinskih zvaničnika ovog marta u ljetovalištu Antaliji i u Istanbulu, kada su se sastali šefovi diplomatija ovih zemalja, piše AA.

komentari (0)