Erdogan: "Turkiye je ključna zemlja za EU i evropski kontinent"

Turski predsjednik je kazao da vjeruje da Turkiye i Armenija mogu postići punu normalizaciju na osnovu dobrosusjedskih odnosa u regionu

TURKIYE 07.10.2022, 09:11 09.10.2022, 19:33
Erdogan: "Turkiye je ključna zemlja za EU i evropski kontinent"
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je održao intenzivne i produktivne razgovore na prvom samitu Evropske političke zajednice u češkoj prijestolnici Pragu. 

Erdogan se danas na marginama samita Evropske političke zajednice susreo sa brojnim liderima, a nakon samita na konferenciji za novinare u Praškom dvorcu govorio je o susretu sa premijerom Armenije Nikolom Pashinyanom na marginama evropskog samita u Češkoj i drugim regionalnim pitanjima.

Turski predsjednik je kazao da vjeruje da Turkiye i Armenija mogu postići punu normalizaciju na osnovu dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Komentarisao je i odnose Turkiye sa Evropskom unijom, javlja AA. 

- Svi izazovi pokazuju da je Turkiye ključna zemlja za EU i evropski kontinent, rekao je Erdogan nakon prvog samita Evropske političke zajednice.

Erdogan se također dotakao i kiparskog pitanja.

- Turkiye nema pretenzije na bilo čiju državu, suverenitet, prava i zakone bilo koje zemlje. Mi se samo borimo da zaštitimo našu državu i interese kiparskih Turaka, rekao je Erdogan.

Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, turski čelnik je kazao da će ponovo imati telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Vodimo brigu o žitu i đubrivu koliko i o razmjeni zarobljenika. Sutra ću imati telefonski razgovor sa Putinom i razgovarat ćemo o ovim pitanjima, kazao je Erdogan.

Šefovi država i vlada iz 44 države, 27 članica Evropske unije i 17 drugih evropskih država, uključujući Turkiye, Veliku Britaniju i Srbiju, učestvovali su na samitu u Pragu čiji je domaćin bila češka vlada koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem. Na sastanak nisu pozvane samo Rusija i Bjelorusija.

komentari (0)