banner17

banner18

Erdogan: Turkiye je odlučna protivterorističkim operacijama učiniti granice sigurnima

TURKIYE 26.11.2022, 18:05
Erdogan: Turkiye je odlučna protivterorističkim operacijama učiniti granice sigurnima
© AA

Turkiye je odlučna učiniti zemlju i njezine granice sigurnima kroz operacije koje provodi protiv terorizma, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Ovim operacijama, korak po korak, odlučni smo učiniti svaki pedalj naše zemlje sigurnim, počevši od granica", rekao je Erdogan na događaju u turskoj pokrajini Konya, prenosi AA.

Erdoganove poruke uslijedile su nakon što su ove sedmice tri turska vojnika ubijena u sjevernom Iraku vatrom u zoni operacije "Kandža-katanac", koju je Turkiye pokrenula u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u sjevernim regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u blizini granice s Turkiye.

Erdogan je izrazio saučešće ožalošćenim porodicama vojnika, turskim oružanim snagama i naciji.

U nedjelju su turske snage pokrenule prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Turski zvaničnici su kazali da je operacija pokrenuta u skladu s međunarodnim pravom i pravom nacije na samoodbranu prema rezolucijama Ujedinjenih nacija. Također naglašavaju da su teroristi jedina meta operacije.

Zračna antiteroristička operacija “Kandža-mač“ uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

komentari (0)