Erdogan: "Turkiye je stekla globalnu konkurentnost, naročito u odbrambenoj industriji"

Turski predsjednik Erdogan kazao kako vjeruje da će Turkiye završiti ovu godinu sa rastom od 4 do 5 posto

TURKIYE 21.12.2022, 13:51 26.12.2022, 10:20
Erdogan: "Turkiye je stekla globalnu konkurentnost, naročito u odbrambenoj industriji"
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako je Turkiye stekla globalnu konkurentnost u mnogim oblastima, posebno u sektoru odbrambene industrije. 

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu u Ankari, a tom prilikom je govorio o izazovima i uspjesima Turkiye.

Govoreći o pitanju snadbjevanja energijom, Erdogan je poručio kako Evropa trenutno doživljava katastrofu kada je riječ o prirodnom gasu, dok to u Turkiye nije slučaj.

- Proširili smo dostupnost prirodnom gasu na 685 naselja, uključujući 81 našu provinciju. Crnomorski prirodni gas u narednom periodu ćemo ponuditi našim građanima. Radićemo također na novim otkrićima i investicijama sve dok potpuno ne eliminišemo ovisnost od inostranih energenata, rekao je Erdogan.

Dodao je kako Turkiye nastavlja pružati podršku u industriji i infrastrukturnim ulaganjima.

- Povećali smo broj poslovanja u našim organizovanim industrijskim zonama sa 11.000 na 56.000, a broj radnih mjesta sa 415.000 na 2,3 miliona, naglasio je Erdogan.

Osvrnuo se također i na uspjehe Turkiye u oblasti odbrambene industrije, piše AA. 

- Stekli smo globalnu konkurentnost u mnogim oblastima, posebno u sektoru odbrambene industrije. U narednom periodu dodatno ćemo ojačati našu industriju sa srednjom i visokotehnološkom orijentiranom strukturom kroz podsticanje proizvodnje i izvoza, kazao je turski predsjednik.

Dodao je kako Turkiye nastavlja sa projektima u oblasti odbrambene industrije.

- Kako napredujemo u ovim projektima, neki, iznutra i izvana, sve više osjećaju nelagodu, konstatovao je Erdogan.

Rekao je kako nema nikakvih prepreka da Turkiye postigne svoje ciljeve.

- Zajedno ćemo svjedočiti da će inflacija u narednim mjesecima ići nizbrdo. Želimo da 2023. godina, 100. godišnjica naše Republike, bude između ostalih radosti i prekretnica u našem oslobađanju od pošasti troškova života, rekao je Erdogan, te dodao: "To možemo učiniti samo snažnim, strpljivim i dostojanstvenim stavom koji ćemo pokazati zajedno sa našim poslodavcima, zaposlenima, trgovcima, proizvođačima i potrošačima, svih 85 miliona naših stanovnika. Kao Turkiye, došli smo do tačke da svoju zemlju dovedemo na nivo koji zaslužuje u svijetu. Ovoga puta nećemo dozvoliti da iko spriječi naše snove koje smo kao nacija morali odgoditi, zbog državnih udara, terorizma i mnogih prljavih igara."

Na kraju je Erdogan kazao kako vjeruje da će Turkiye završiti ovu godinu sa rastom od 4 do 5 posto.

komentari (0)