Erdogan: Turkiye neće mijenjati stav o ulasku Švedske i Finske u NATO, dok ne dobije obavezujuće dokumente

- Mi ne možemo vjerovati nedokumentovanim riječima, s obzirom na naša brojna gorka iskustva, posebno u našem procesu članstva u EU, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

TURKIYE 01.06.2022, 16:54 03.06.2022, 16:16
Erdogan: Turkiye neće mijenjati stav o ulasku Švedske i Finske u NATO, dok ne dobije obavezujuće dokumente
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak kako je NATO sigurnosna, ne organizacija za podršku teroristima. Rekao je i kako Turkiye nema namjeru mijenjati stav po pitanju ulaska Švedske i Finske u NATO sve dok ne dobije zadovoljavajuće, konačne i jasne odgovore na pitanja i ne vidi obavezujuće dokumente, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na redovnom sedmičnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a jedan od tema u fokusu bilo je i pitanje oko ulaska Švedske i Finske u NATO. Kazao je kako trenutno na ovu temu postoji intenzivan diplomatski saobraćaj.

Turski predsjednik je podsjetio kako njegova zemlja već 11 godina vuče teret, zbog kojeg su neki, kako je rekao, već nakon tri mjeseca počeli plakati. Naglasio je kako je problem s kojim se Turkiye bori već godinama, nakon ukrajinske krize zakucao i na vrata NATO-a.

- Zahtjev Švedske i Finske za članstvo u NATO-u proizvod je takvog procesa. Odmah smo otvoreno izjavili da smo protiv članstva obje zemlje u NATO-u zbog podrške koju daju terorističkoj organizaciji PKK i njezinim ograncima. NATO je sigurnosna, a ne organizacija za podršku terorističkim organizacijama. Te terorističke organizacije štite s policijama ovih zemalja, Švedske, Finske, Njemačke, Francuske, Holandije. Marširaju zajedno s plakatima čelnika terorističke organizacije. Tako je i u Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Švedskoj. Oni čak dopuštaju njihovim čelnim imenima da govore u vlastitim parlamentima. Idu dalje, skupljaju novac postavljajući šatore ispred Evropskog suda za ljudska prava. Imajući sve to u vidu, kako mi možemo reći: 'Izvolite, uđite (u NATO, op.a.)', upitao je Erdogan.

Dodao je kako je Turkiye objasnila primjerima i navela razloge zašto je protiv članstva ovih zemalja u NATO.

- Za sada nam nije iznesen nikakav konkretan dokument koji bi razjasnio naše brige. Mi ne možemo vjerovati nedokumentovanim riječima, s obzirom na naša brojna gorka iskustva, posebno u našem procesu članstva u EU, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turkiye želi da Švedska i Finska i oni koji insistiraju na članstvu tih zemlja zaključaju vrata svih institucija povezanih s terorističkim organizacijama, Erdogan je istakao kako je, ne samo u prošlosti već i ovih dana moguće svjedočiti protivturskim aktivnostima pristaša terorističke organizacije u Evropi i ovim zemljama. Očito je, dodao je Erdogan, da se to i danas toleriše i podržava.

Dodao je kako nisu vjerodostojne riječi onih koji ugošćuju predstavnike terorističke organizacije PKK-a i njezinih ogranaka na najvišem nivou, da poštuju osjetljivost Turkiye u borbi protiv terorizma.

Podsjetio je da su Švedska i Finska poslale svoje delegacije, te nastavio:

- Jako je zanimljivo. Na dan sastanka u večernjim satima intervjuišu Saliha Muslima (op.a. čelnik terorističke YPG/PKK) na švedskoj državnoj televiziji. Kakav je ovo stav, kakva je to iskrenost? Oni koji igrom slova PKK-a nazivaju PYD-om, YPG-om ili pod plaštom drugih naziva traže njihovu legitimizaciju, varaju sami sebe, a ne nas. Oni koji pokušavaju prikazati najkrvaviju terorističku organizaciju na svijetu kao izaslanika demokracije, na istoj su strani kao i ubice beba, žena, staraca, učitelja i naših sigurnosnih snaga koje je ubila PKK-a. Napori Evrope, koja zatvara uši na vapaje majki u Diyarbakiru, čiju je djecu otela organizacija i njezina politička struktura, da oružjem izvuku ekološke heroje iz terorista ubojica su uzaludni. Dok podržavaju aktivnosti pristaša PKK-a maskirajući ih u civilno društvo, oni koji vrše pritisak na naše džamije, udruženja i organizacije nisu demokrati, već fašisti u najprimitivnijem obliku. Oni koji terorističkoj organizaciji bez naknade prebacuju oružje, a koje Turkiye ne daju uz plaćanje, zaslužuju titulu terorističke, a ne pravne države", poručio je Erdogan.

Podvukao je kako njegova zemlja prije svega traži iskrenost.

- Put iskrenosti unutar zajedničkog sigurnosnog kišobrana najprije prolazi kroz iskrenost u borbi protiv terorizma. Hoće li se zemlja koja tako olako ustupi mjesto teroristima boriti s nama pred tom prijetnjom? Hoće li zemlja koja je toliko isprepletena terorističkim organizacijama zauzeti čvrst stav protiv zajedničkog neprijatelja? Hoće li oni koji su tako daleko od našeg problema zaštite južnih granica stati s nama protiv zajedničkog neprijatelja? Bili smo zajedno u koalicijskim snagama. Što se dogodilo? Postoji li takvo zajedništvo? Ne. Mi nećemo mijenjati svoj stav dok ne nađemo zadovoljavajuće, konačne, jasne odgovore na ova pitanja i ne vidimo obvezujuće dokumente, podvukao je Erdogan.

Ističući da stav Turkiye oko članstva Švedske i Finske u NATO-u nije oportunistički, već principijelan stav u borbi protiv terorizma, Erdogan je dodao: "Nadamo se da će i ove dvije zemlje i oni koji vrijedno rade za svoje članstvo razumjeti tursku sigurnosnu osjetljivost i učiniti što je potrebno. U takvoj situaciji, kao država koja je ispunila svoje obveze unutar NATO-a, i mi ćemo učiniti svoj dio posla."

komentari (0)