Erdogan: Turkiye neće pristati na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim

TURKIYE 18.05.2022, 15:07 30.05.2022, 11:08
Erdogan: Turkiye neće pristati na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim
© AA

Turkiye neće pristati na bilo kakvo proširenje koje bi moglo učiniti Sjevernoatlanski savez (NATO) manje sigurnim, ili naštetiti njenoj sigurnosti, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazivši zabrinutost zbog nastojanja Finske i Švedske da se pridruže vojnoj alijansi u jeku ukrajinskog rata.

- Očekujemo da saveznici shvate našu osjetljivost (po pitanju borbe protiv terorizma), da pokažu poštovanje i pruže podršku ako je moguće, rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye u Ankari.

Dodao je da je Turkiye jedna od vodećih zemalja koje aktivno podržavaju aktivnosti NATO-a, ali da to ne znači da "ćemo bez sumnje pristati na svaki prijedlog".

Dodao je da proširenje NATO-a može uspjeti ukoliko se poštuju osjetljivosti Turkiye.

- NATO je sigurnosni savez i Turkiye neće pristati da ga čini nesigurnim. Proširenje NATO-a ima smisla za Turkiye sve dok se poštuje naša osjetljivost, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je naglasio potrebu Turkiye da zaštiti svoje granice od terorističkih grupa.

"Nedosljedno je", kako je kazao, da Švedska i Finska nastoje da se pridruže vojnom savezu kada pružaju podršku teroristima PKK/YPG-a.

- Švedska je odbila da izruči teroriste na zahtjev Turkiye, ali se usuđuje da zatraži članstvo u NATO-u, rekao je Erdogan.

U sadašnjem nastojanju Finske i Švedske da pristupe NATO-u, do izražaja su došli prigovori Turkiye ovim državama zbog toga što nisu zauzele jasan stav protiv terorističkih grupa.

Da bi se bilo koja nova članica pridružila NATO-u, potreban je jednoglasan pristanak svih članica alijanse, uključujući Turkiye.

U posljednjih pet godina ni Švedska ni Finska nisu ispunile zahtjeve Turkiye za izručenje desetina terorista.

Prošlog petka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da određene skandinavske države efektivno djeluju kao "pansioni" za terorističke grupe.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također je izrazio rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske NATO-u, navodeći njihovu podršku terorističkoj grupi YPG/PKK.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su SAD, EU i Turkiye označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a, piše AA.

komentari (0)