Erdogan: Turkiye od Švedske i Finske traži rezultate, a ne puke riječi

Erdogan je odbacio mogućnost sastanka sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, rekavši da nema sastanka sa čelnicima Grčke dok se ne “dozovu pameti“

TURKIYE 28.06.2022, 12:08 29.06.2022, 11:16
Erdogan: Turkiye od Švedske i Finske traži rezultate, a ne puke riječi
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da Švedska i Finska moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti njegove države ako žele postati članice NATO-a-.

Erdogan je otputovao u Madrid na predstojeći Samit lidera NATO-a, a neposredno prije leta iz Ankare obratio se novinarima na aerodromu Esenboga, i poručio da članstvo u NATO-u dolazi s preuzimanjem obaveza i odgovornosti.

“Ukoliko će Švedska i Finska postati članice NATO-a, moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti Turkiye koja je 70 godina članica tog saveza“, naglasio je Erdogan, prenosi AA.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zajednički zahtjev za prijem u NATO, a takva odluka je pospješena aktuelnim ratom Rusije i Ukrajine.

Međutim, Turkiye je iznijela niz primjedbi na kandidaturu te dvije skandinavske države za članstvo u NATO-u, kritizirajući ih zbog toleriranja, pa čak i podrške terorističkim organizacijama.

“Održat ćemo kvadrilateralni sastanak pa ćemo vidjeti dokle su došli. Ne želimo puke riječi, već rezultate“, poručio je Erdogan.

Ponovio je raniji stav Turkiye koja od Stockholma i Helsinkija očekuje da spriječe slobodno djelovanje terorističke organizacije PKK i svih njenih ogranaka, uključujući i sirijski ogranak YPG/PYD.

“Od naših saveznika očekujemo da ne prave diskriminaciju između članica NATO-a i tu prijetnju prema jednoj treba tumačiti kao prijetnju svima“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je također kazao da je jutros telefonski razgovarao sa američkim kolegom Joeom Bidenom i da su se načelno dogovorili da se večeras ili sutra sastanu u Madridu na marginama Samita NATO-a.

S druge strane, Erdogan je odbacio mogućnost sastanka sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, rekavši da nema sastanka sa čelnicima Grčke dok se ne “dozovu pameti“.

komentari (0)