Erdogan: U januaru 2023. lansiramo domaći posmatrački satelit IMECE kojeg su razvili turski inžinjeri

Dužnost nam je braniti interese svoje zemlje kako na kopnu, moru i vazdušnom prostoru tako i na svemiru, istakao je Erdogan

TURKIYE 14.06.2022, 14:41 15.06.2022, 12:26
Erdogan: U januaru 2023. lansiramo domaći posmatrački satelit IMECE kojeg su razvili turski inžinjeri
© AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će njegova zemlja u januaru 2023. lansirati domaći posmatrački satelit IMECE kojeg su razvili turski inžinjeri, a sredinom 2023. godine TURKSAT 6A.

- Dužnost nam je braniti interese svoje zemlje kako na kopnu, moru i vazdušnom prostoru tako i na svemiru, istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da će podržati osnivanje zajedničke strukture koja će provincijama i mjestima u kojima je manje stanovnika donijeti optičku infrastrukturu.

Istakao je da će ovaj satelit pružiti podršku agencijama i službama za katastrofe i hitne slučajeve s ciljem održavanja komunikacije u ruralnim i planinskim područjima.

Erdogan je rekao da su dosad postojale određene tehničke poteškoće u pristupu programima za obrazovanje na daljinu zbog nedovoljne internet infrastrukture.

- Taj problem će također biti otklonjen. Satelit Turksat 5B služit će nas 30 godina, kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je da turske vlasti provode brojne aktivnosti u oblasti svemirskih istraživanja.

- Poduzimamo korake koji će našu zemlju dovesti na nivo koji zaslužuje u svakoj oblasti, rekao je Erdogan te dodao da su satelitske tehnologije jedna jedna od tih oblasti.

Turkiye je 2008. godine u svemir lansirala satelit Turksat 3A, potom 2014. godine lansirala Turksat 4A, a 2015. godine Turksat 4B. Turkiye je prošle godine u svemir lansirala Turksat 5A.

Erdogan je također podsjetio da su proteklih sedmica poduzeli potrebne korake o korištenju naziva "Turkiye" za tu zemlju na stranim jezicima umjesto "Turkey".

Dodao je da se na avionima turske aviokompanije THY neće više nalaziti natpis Turkish Airlines već Türkiye Havayolları. 

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)