Erdogan u obraćanju naciji: Danas je pobijedila Turkiye i naša demokratija

Nastavit ćemo put stabilno i sa samopouzdanjem. Dizajniramo ekonomiju s međunarodnom reputacijom fokusiranu na ulaganja i zapošljavanje, poručio je između ostalog turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju naciji nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Turkiye

TURKIYE 29.05.2023, 00:04
Erdogan u obraćanju naciji: Danas je pobijedila Turkiye i naša demokratija

Predsjednik Repubike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, u obraćanju naciji nakon izborne pobjede, poručio kako danas nije niko izgubio, pobijedila je Turkiye, turska demokratija i svih 85 miliona turskih građana.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Turkiye. Aktuelni predsjednik Erdogan pobijedio sa 52,14 posto osvojenih glasova, dok je njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,86 posto glasova.

U obraćanju desetinama hiljada građana okupljenih ispred predsjedničke palate u Ankari, Erdogan je poručio kako je „danas pobijedila Turkiye i turska demokratija“.

„Niko danas nije izgubio, pobijedilo je svih 85 miliona naših građana. Sada je vrijeme da se ujedinimo oko naših nacionalnih ciljeva i nacionalnih snova“, rekao je Erdogan, te dodao: „Kao i uvijek, poštujemo volju našeg naroda. Nismo pobjednici samo mi. Pobjednik je Turkiye, pobjednik je naša demokratija. Niko danas nije izgubio, pobijedilo je svih 85 miliona naših građana. Sada je vrijeme da se ujedinimo oko naših nacionalnih ciljeva i nacionalnih snova.“

Erdogan je u pobjedničkom govoru u Ankari poručio kako nastavljaju s gradnjom "Stoljeća Turkiye".

„Danas je dan kada su ispunjene molitve naših građana, ali i naših prijatelja širom svijeta. Sada kada su izbori završeni, sve svoje vrijeme i energiju posvetit ćemo radu, stvaranju djela i služenju narodu“, rekao je Erdogan, te dodao:

„U vrhu liste prioriteta i nakon izbora ostaje ponovna izgradnja naših gradova porušenih u zemljotresima 6. februara, koji predstavljaju katastrofu stoljeća. Otklanjanje problema proizašlih iz poskupljenja izazvanih inflacijom biće jedna od naših najhitnijih tema narednih dana.“

Erdogan se u pobjedničkom govoru dotakao i sirijskih izbjeglica, teme koja je bila jedna od aktuelnih i tokom predizborne kampanje, piše AA. 

„Do danas smo omogućili da se na sigurna područja na sirijskom teritoriju dobrovoljno vrati gotovo 600.000 ljudi. U sklopu zajedničkog projekta s Katarom obezbijedit ćemo siguran povratak za još milion ljudi u nekoliko godina“, poručio je Erdogan, te zaključio:

„Nastavit ćemo put stabilno i sa samopouzdanjem. Dizajniramo ekonomiju s međunarodnom reputacijom fokusiranu na ulaganja i zapošljavanje.“

​​​​​​​

komentari (0)