Erdogan u poruci povodom Dana Evrope: Turkiye strateški važna za EU u mnogim oblastima

TURKIYE 09.05.2022, 12:24 09.05.2022, 14:15
Erdogan u poruci povodom Dana Evrope: Turkiye strateški važna za EU u mnogim oblastima
© AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je povodom 9. maja - Dan Evrope da je rat u Ukrajini koji se dešava pred očima cijelog svijeta opomena za Evropsku uniju.

U saopćenju ureda predsjednika Turkiye navodi se da je Erdogan u prigodnoj poruci naveo da su nakon Šumanove deklaracije iz 1950. godine, kojom su postavljeni temelji procesa evropskih integracija, zemlje u Evropi ostavile po strani razlike i neprijateljstva i udružile se radi mira, sigurnosti, razvoja i prosperiteta.

- Evropska unija je, s druge strane, zajedničkim politikama koje je razvijala od prošlosti do danas otišla mnogo dalje od mirovnog projekta. Ipak, vrijeme je za EU, koji se posljednjih godina udaljio od svojih temeljnih vrijednosti i koji je pod uticajem kratkoročnih politika država članica, da za sebe napiše novu priču poslije rata u Ukrajini. Ova tragedija, koja se danas dešava u Evropi, pred očima cijelog svijeta, opomena je za EU. Sada je potrebna solidarnost, saradnja, i što je najvažnije, vizionarska i hrabra perspektiva, kao u doba kada su postavljeni temelji evropskog ujedinjenja, kazao je Erdogan.

Erdogan je naglasio da je Turkiye dala konkretan doprinos u prevazilaženju trenutnih izazova, ne samo kao saveznik u NATO-u, već i kao partner sa duboko ukorijenjenim i čvrstima pravnim tekovinama EU.

Istakao je da su negativne posljedice rata u Ukrajini, koje dostižu globalne razmjere, još jednom potvrdile koliko je Turkiye strateški važna za EU u mnogim oblastima, posebno u sigurnosti, migracijama, lancima snabdijevanja i energetici, piše AA.

- Na sve složenijoj svjetskoj sceni, u interesu je obje strane da se usredsrede na naše zajedničke interese, a ne na naše razlike, na ključne vrijednosti koje branimo, a ne na razmimoilažanja, te da poboljšamo odnose Turkiye i EU u svim oblastima. Proces punopravnog članstva u EU, koji Turkiye nastavlja slijediti sa strpljenjem i odlučnošću uprkos svim preprekama, treba poticati konstruktivnim pristupom, rekao je Erdogan te dodao: "Ovo je također važno za vlastitu viziju budućnosti, reputaciju i kredibilitet EU-a. Ovim mislima želim da 'Dan Evrope' doprinese miru, blagostanju i solidarnosti na našem zajedničkom geografskom prostoru te tim povodom čestitam svim Evropljanima, a posebno svojim građanima, 9. maj - Dan Evrope."

komentari (0)