Erdogan u Teheranu: Turkiye i Iran moraju se solidarno boriti protiv terorističkih organizacija

TURKIYE 19.07.2022, 13:53 19.07.2022, 13:58
Erdogan u Teheranu: Turkiye i Iran moraju se solidarno boriti protiv terorističkih organizacija
© AA

Ankara i Teheran trebaju nastaviti solidarnu borbu protiv terorističkih organizacija, rekao je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Terorističke organizacije PJAK, PKK, PYD, YPG i FETO izazivaju probleme i za Tukiye i za Iran. Moramo nastaviti borbu protiv njih solidarno", kazao je Erdogan tokom konferencije za novinare nakon sastanka s iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem u glavnom gradu Teheranu, piše AA.

Dvojica čelnika kopredsjedavali su 7. sastankom Vijeća za saradnju na visokom nivou Turkiye i Irana za unapređenje bilateralne saradnje i potpisali su ukupno osam sporazuma u područjima trgovine, socijalne sigurnosti i sporta.

Erdogan je rekao da vjeruje da će zemlje povećati obim bilateralne trgovine na 30 milijardi dolara.

Kasnije tokom dana, Erdogan, Raisi i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se na 7. trilateralnom samitu u Astana formatu u Teheranu kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima u Siriji i borbi protiv terorističkih organizacija, posebno YPG/PKK i ISIS.

O trilateralnom sastanku u Teheranu, Erdogan je rekao da će sastanak biti ponovna evaluacija procesa iz Astane 2017. godine.

Proces iz Astane pokrenut je 2017. kako bi se obnovio mir u Siriji, koju je razorio građanski rat od početka 2011. kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom obračunao s prodemokratskim demonstrantima.​​​​

komentari (0)