Erdogan: U Turkiye proglašena trodnevna žalost za žrtve Gaze

Trodnevna nacionalna žalost proglašena je "uslovom našeg poštovanja prema hiljadama žrtava, od kojih su većina djeca i nevini civili", napisao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

TURKIYE 19.10.2023, 09:23 19.10.2023, 13:25
Erdogan: U Turkiye proglašena trodnevna žalost za žrtve Gaze
© AA

Turkiye je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost zbog poginulih u izraelskim napadima u Gazi, objavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

Trodnevna nacionalna žalost proglašena je "uslovom našeg poštovanja prema hiljadama žrtava, od kojih su većina djeca i nevini civili", napisao je Erdogan na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

"Kao Turkiye, osjećamo veliku patnju naše palestinske braće i sestara u našim srcima. Zastave će biti spuštene na pola koplja u svim našim predstavništvima i ambasadama u zemlji i inostranstvu do zalaska sunca u subotu, 21. oktobra 2023.", dodao je Erdogan.

Ranije je Egipat proglasio trodnevnu nacionalnu žalost zbog žrtava izraelskog zračnog napada na bolnicu u Gazi, piše AA. 

Gaza trenutno proživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

komentari (0)