Erdogan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Moramo se ujediniti oko zajedničkih interesa

TURKIYE 15.02.2022, 16:04
Erdogan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Moramo se ujediniti oko zajedničkih interesa
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan drugog dana zvanične posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u utorak se obratio prisutnima na sajmu "Dubai EXPO 2020".

Na početku obraćanja naglasio je da je "Dubai Expo", prvi svjetski sajam čiji je domaćin jedna arapska država, na neki način poziv da "zajedno gradimo novu budućnost".

Čestitao je Ujedinjenim Arapskim Emiratima što su uprkos pandemijskim uslovima vrlo uspješno organizovali ovaj, kako je rekao, veliki svjetski događaj.

- Jedno od postignuća koji pokazuju razvoj UAE je nesumnjivo i 'Dubai EXPO'. Smatram 'EXPO 2020' važnim u smislu ujedinjavanja umova i izgradnje budućnosti. Trebali bismo zajedno razmišljati o svjetlijoj budućnosti i raditi zajedno da to i ostvarimo. Moramo djelovati i ujediniti se oko zajedničkih interesa, kazao je Erdogan.

Istakao je da su brojne katastrofe i najnoviji izazovi sa kojima se svijet suočava, posebno u oblasti okoliša i zdravlja, jasno pokazali da je zajedničkim naporima potrebno tražiti rješenja.

- Postizanje održivosti u svim oblastima, od poljoprivrede do energetike, od životne sredine do ekonomije, nameće se kao primarni cilj. Nastojimo u tom smislu da javnosti predstavimo naše politike zaštite životne sredine kao i razvojne politike, kazao je Erdogan, dodajući da je Turkiye među rijetkim državama u svijetu koje značajno povećavaju šumske površine.

- Štaviše, Turkiye se danas nalazi na 5. mjestu u Evropi i 12. u svijetu po snazi obnovljivih izvora energije. Ratificiranjem Pariskog klimatskog sporazuma postavili smo koncept 'Zelenog razvoja' kao prvi cilj naše vizije za 2053. godinu. Također, prvi turski električni automobil TOGG je još jedan pokazatelj važnosti koju pridajemo okolišu. Kako god, mi ne težimo samo progresu ili bogaćenju, već procesu razvoja koji poštuje i uvažava ljude, prirodu i životnu sredinu, rekao je Erdogan.

Najpoznatiji svjetski sajam poduzetništva "EXPO 2020" otvoren je 1. oktobra 2021. u Dubaiju, a trajat će do 31. marta 2022. godine.

Sajam "EXPO 2020" je događaj na kojem učestvuju privrednici iz brojnih zemalja razvijajući tako ekonomiju i privredu svojih država. Na ovogodišnjem sajmu učestvuje oko 190 država, prenosi AA.

komentari (0)