Erdogan: Ulažemo napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu

TURKIYE 19.04.2022, 09:36
Erdogan: Ulažemo napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu
© AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turkiye nastaviti poduzimati potrebne napore u cilju postizanja mira u Ukrajini.

- Uspostavljanje prvo primirja, a zatim i trajnog mira između naša dva susjeda bilo bi jedno od najboljih djela učinjenih za cijelo čovječanstvo, kazao je Erdogan u obraćanju u Ankari, glavnom gradu Turkiye, nakon iftara sa grupom ambasadora u povodu ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Naglasio je značaj dijaloga kako bi se postiglo primirje u Ukrajini.

- Svim srcem vjerujem da se mirno rješenje može pronaći kroz dijalog na osnovama očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, rekao je Erdogan te dodao: "Nastavit ćemo sa naporima kako bi postigli zadovoljavajući ishod pregovora iz Istanbula koji će biti odgovarajući za obje strane i međunarodnu zajednicu."

Istakao je da su nedavne fotografije i snimci iz Buče i Irpina u Ukrajini bacili sjenu na napredak postignut tokom pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Istanbulu prošlog mjeseca.

Erdogan je komentarisao i posljednja dešavanja u Al-Qudsu/Jerusalemu i džamiji Al-Aksa.

- Vidimo šta se desilo u Al-Aksi. Ovo nas je zaista duboka rastužilo. Nadam se da se ovo više neće dešavati u budućnosti, istakao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turkiye sa Armenijom kao i dešavanja na Balkanu.

- S iskrenom namjerom nastavljamo proces normalizacije sa Armenijom. Ulažemo, također, napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu, kazao je Erdogan.

Podsjetio je i na borbu koju Turkiye godinama vodi protiv terorističkih organizacija, prenosi AA.

- Želio bih kazati da očekujemo snažnu podršku svih naših prijatelja u pogledu prekida resursa kojima se finansiraju terorističke organizacije, rekao je Erdogan.

komentari (0)