Erdogan uoči dolaska u BiH: Turkiye slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

TURKIYE 06.09.2022, 10:32 14.09.2022, 14:13
Erdogan uoči dolaska u BiH: Turkiye slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan uoči posjete Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, na konferenciji održanoj na Eseboga aerodromu u Anakri kazao je kako Turkiye "slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkan i proces integracije sa euroatlanskim zemljama."

- Pokušavamo spriječiti tenzije, a da pritom zadržimo čvrstu vezu s ovom geografijom, gdje imamo duboko ukorijenjene istorijske, ljudske i kulturne veze, kazao je Erdogan. 

Navodeći da je prva stanica posjete Sarajevo i Bosna i Hercegovina Erdogan je kazao kako se ove godine "slavi 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom" te  da TIKA, Yunus Emre Institut, Fondacija Maarif, Turkish Airlines, TRT i općine svojim projektima podržavaju razvoj ove regije, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva Republike Turkiye. 

- Vidimo da TRT Balkan, koji je u junu počeo sa emitovanjem, svojim objavama na jezicima regije popunjava jednu veliku prazninu, kazao je Erdogan. 

Ističući da je zadovoljan što ne samo državne institucije, već i nevladine organizacije i poslovni svijet rade stvari na koje su ponosni, predsjednik Erdogan je konferenciju zaključio sa riječima:"Takav stav ćemo zadržati i u narednom periodu."

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaputio se u Bosnu i Hercegovinu privatnim avionom. U delegaciji sa Erdoganom, dolaze i njegova supruga Emine Erdogan, Ibrahim Kalin - glasnogovornik predsjednika Turkiye, Mevlut Cavusoglu - ministar vanjskih poslova Republike Turkiye, Suleyman Soylu - ministar unutrašnjih poslova Turkiye, Mehmet Nuri Ersoy - ministar kulture i turizma ministar, Hulusi Akar - minsitar nacionalne odbrane, Fahrettin Altun - direktor Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye,  Ali Erbas - predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye ( op.a. Diyanet)  kao i mnogi drugi. 

komentari (0)