Erdogan: " Upozoravamo Grčku da se opameti i kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti"

Turski predsjednik je kazao kako Turkiye ne krši ničija prava i zakone, ali isto tako nikome ne dopušta da krši njena prava.

TURKIYE 09.06.2022, 14:16
Erdogan: " Upozoravamo Grčku da se opameti i kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti"
© AA

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća, poručio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

Erdogan je danas pratio drugi dio vojne vježbe "Efes-2022" na vojnom poligonu u distriktu Seferihisar, u zapadnom gradu Izmiru. Tokom obraćanja, predsjednik Turkiye se osvrnuo na temu grčkog naoružavanja otoka u Egejskom moru.

- Turkiye neće odustati od svojih prava u Egejskom moru i neće oklijevati koristiti ovlasti priznate međunarodnim sporazumima kada je u pitanju naoružavanje otoka, rekao je Erdogan.

Kazao je kako Turkiye ne krši ničija prava i zakone, ali isto tako nikome ne dopušta da krši njena prava, piše AA. 

- Pozivamo Grčku da prestane da naoružava otoke sa nevojnim statusom i da djeluje u skladu s međunarodnim sporazumima, naglasio je Erdogan.

S tim u vezi, Grčkoj je uputio jasnu poruku:" Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća“.

Osvrnuo se i na moguću vojnu operaciju protiv terorističke prijetnje na sjeveru Sirije.

- Nećemo dopustiti uspostavljanje terorističkih koridora duž granica naše zemlje, zato ćemo svakako dovršiti uspostavu preostalih dijelova naše sigurnosne linije, rekao je Erdogan, te dodao: "Korak po korak, odlučni smo da zaštitimo naše granice sigurnosnom linijom dubokom 30 kilometara“.

komentari (0)