Erdogan: Vjerujemo u potencijal omladine u Turkiye

TURKIYE 19.05.2022, 10:53
Erdogan: Vjerujemo u potencijal omladine u Turkiye
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan uputio je prigodnu poruku povodom 19. maja, Dana sjećanja na Ataturka i Dan omladine i sporta.

- Devetnaesti maj, koji je omladini Turkiye poklonio Mustafa Kemal Ataturk, datum je kada je svijetu obznanjena odlučnost i ljubav naše nacije prema nezavisnosti, a u nama oživljen duh otpora, kazao je Erdogan u poruci.

Erdogan je podsjetio da je turski narod 19. maja 1919. godine zajedno ustao protiv kolonijalnih okupacionih snaga, pokazao epsko herojstvo, upuštajući se u veliku borbu za uspostavljanje trajne države, Republike Turkiye, te konačno izvojevao časnu pobjedu.

Istakao je da koračaju u budućnost sa snagom i duhom nezavisnosti koji nose iz historije te da odlučno vode bespoštednu borbu protiv svih onih koji žele da spriječe razvoj i napredak Turkiye.

- Konstantno jačamo entuzijazam za izgradnju velike i snažne Turkiye, podržavamo našu omladinu, koju smatramo našom najvažnijom investicijom. Radimo naporno svom snagom za našu omladinu koja posjeduje nacionalnu svijest i karakter, i vjerujemo u potencijal omladine u Turkiye, kazao je Erdogan.

Dodao je da su vizija i napori koje poduzima turska omladina na putu nacionalnog, regionalnog i globalnog razvoja ključni za jačanje nade u svijetlu budućnost Turkiye.

- Ponosni smo što vidimo našu omladinu na čelnim pozicijama u svim oblastima u Turkiye, od obrazovanja, sporta, sigurnosti, politike, trgovine do umjetnosti. Nastavićemo da koračamo zajedno sa našim mladima kako bismo ostvarili ciljeve za 2023. i viziju naše zemlje za 2053. godinu, istakao je Erdogan.

U Turkiye se danas obilježava 19. maj, Dan omladine i sporta, što je ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Turkiye Mustafu Kemala Ataturka.

Poruku u povodu ovog praznika uputili su brojni zvaničnici Turkiye.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Turkiye. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan datum u toj zemlji.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama u Republici Turkiye, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora, piše AA.

komentari (0)