Erdogan: Za Bajram isporučujemo prve kuće na područjima pogođenim zemljotresom

Turkiye planira izgraditi dovoljno zgrada za godinu dana da zadovolji potrebe žrtava zemljotresa

TURKIYE 13.04.2023, 10:44
Erdogan: Za Bajram isporučujemo prve kuće na područjima pogođenim zemljotresom
© AA

Turkiye intenzivno radi na uklanjanju ruševina na područjima koja su početkom februara pogođena razornim zemljotresima, izjavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

- Intenzivno nastavljamo naše napore za uklanjanje ruševina. Iako se izgradnja naših stalnih rezidencija nastavlja nesmetano, obećali smo da ćemo ih završiti u roku od godinu dana, rekao je Erdogan tokom obraćanja žrtvama zemljotresa i timovima za traženje i spašavanje u glavnom gradu Ankari.

Turkiye planira izgraditi dovoljno zgrada za godinu dana da zadovolji potrebe žrtava zemljotresa. Erdogan je ranije obećao da će u prvoj godini biti izgrađeno 319.000 domova, a ukupno 650.000.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu. Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su početkom februara pogodili jug Turkiye dostigao je 50.096. Oko 14 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi na sjeveru Sirije.​​​​​​

Erdogan je također rekao da će uklanjanje ruševina biti završeno u svim provincijama, osim Hataya, do početka Ramazanskog bajrama 21. aprila.

- Isporučit ćemo prve seoske kuće tokom Ramazanskog bajrama, kazao je turski predsjednik.

Erdogan je naveo da je u zoni zemljotresa planirano da se izgradi 650.000 novih domova, od kojih je 507.000 stanova i 143.000 seoskih kuća.

Oko 319.000 će biti na raspolaganju korisnicima u roku od godinu dana.

komentari (0)