Erdogan: „Zajednički cilj je podizanje naših odnosa u svim oblastima na mnogo viši nivo“

TURKIYE 15.02.2022, 11:22 15.02.2022, 11:51
Erdogan: „Zajednički cilj je podizanje naših odnosa u svim oblastima na mnogo viši nivo“
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), izjavio je u utorak kako je zajednički cilj s tom zemljom podizanje odnosa u svim oblastima na mnogo viši nivo.

Drugog dana posjete, Erdogan se u Abu Dhabiju obratio na sastanku s poslovnim ljudima i investitorima iz UAE-a, a tom prilikom podsjetio je da je prijestolonasljednik Abu Dhabija Mohammed bin Zayed Al Nahyan u novembru prošle godine boravio u Ankari, kazavši da je tom posjetom započeta nova era u odnosima dvije države.

Ističući da imaju snažnu zajedničku volju za razvojem komercijalnih odnosa i povećanjem investicija, Erdogan je kazao kako su to međusobno razumijevanje još jednom potvrdili na jučerašnjim sastancima nakon kojih je potpisano 13 bilateralnih sporazuma.

Naglašavajući da je UAE glavni trgovinski partner Turkiye u regiji Perzijskog zaljeva, Erdgoan je rekao da je čak i u razdoblju stagnacije bilateralnih odnosa obim trgovinske razmjene ostao netaknut, a partnerstva između privatnog sektora su i dalje živa.

Prema njegovim riječima, to je dokaz da bilateralni ekonomski i ljudski odnosi imaju duboko ukorijenjenu historiju i solidnu infrastrukturu.

- Naš trenutni zajednički cilj je podizanje naših odnosa u svim oblastima na mnogo viši nivo. Jučer potpisani dokumenti u širokom rasponu od industrije i napredne tehnologije do transporta, od zdravstva do poljoprivrede i zajedničkih ulaganja jasno su otkrili našu želju da zajedno radimo na tom cilju, poručio je Erdogan.

Dodao je kako vjeruje da će kao države koje se međusobno nadopunjuju u ekonomskom smislu, u kratkom vremenu doći do značajnog napretka. Erdogan je naveo da su time poduzeli potrebne korake za jačanje ekonomskih veza u svim područjima, a posebno u cestovnom, zračnom, bankarskom i financijskom smislu.

Dalje je naveo da je period pandemije COVID-19 jasno pokazao snagu i otpornost turske ekonomije i udaljenost koju je prešla u posljednjih 20 godina, prenosi AA.

- Procesom epidemije upravljali smo mirno, svojom političkom stabilnošću, brzim mehanizmima donošenja odluka i našim pristupom upravljanja koji potiče proizvodnju, zapošljavanje i ulaganja. Godine 2020, kada se globalna ekonomija smanjila za 3,4 posto, ostvarili smo stopu rasta od 1,8 posto. U istom razdoblju industrijska proizvodnja bila je najveća u G20. Postali smo rastuća zemlja, zaključio je Erdogan.

komentari (0)