Erdogan: Zapad je nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre

TURKIYE 22.05.2023, 20:58 22.05.2023, 21:07
Erdogan: Zapad je nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre
© AA

Zapad koji je nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre, i danas zatvara oči na napade na muslimane širom svijeta, poručio je večeras turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraćajući se na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu.

U turskoj metropoli Istanbulu održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici iz regije Balkana i turski političari. Na susretu se obratio i ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu, predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Mustafa Sentop te potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Erdogan je u svom obraćanju podsjetio na posljednji susret s Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom RBiH, rekavši da se amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati iz daleka.

Predsjednik Turkiye je ukazao je na značaj trajnog jedinstva, stabilnosti i prosperiteta regije.

U tom kontekstu Erdogan je podsjetio i na projekat izgradnje autoputa između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Srbije, Sarajeva i Beograda.

"Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda biće pravo osvježenje u infrastrukturnom smislu", rekao je Erdogan, prenosi AA.

On je istakao da Turkiye ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz nju, bez obzira na vjeru i boju kože.

Turski predsjednik Erdogan je pozvao američke vlasti da pronađu teroristu odgovornog za napad na Tursku kuću u New Yorku i učine neophodne korake u vezi s ovim slučajem.

Zgrada Turske kuće (Turkevi) u kojoj se nalazi Stalno predstavništvo Turkiye pri Ujedinjenim nacijama i Generalni konzulat ove zemlje u New Yorku bila je sinoć na meti napada.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turkiye u kojem su se našli aktuelni predsjednik Erdogan i opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu, biće održan u nedjelju 28. maja.

Prema raspodjeli važećih glasova, kandidat Narodnog saveza i aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u prvom krugu dobio je 27.133.849 glasova (49,52 posto). Kandidat Nacionalnog saveza Kemal Kilicdaroglu osvojio je 24.595.178 glasova (44,88 posto).

Kandidat Alijanse predaka Sinan Ogan osvojio je 2.831.239 glasova (5,17 posto). Četvrti kandidat Muharem Ince, koji je neposredno pred izbore izjavio da se povukao iz utrke, osvojio je 235.783 glasova (0,43 posto).

Sinan Ogan je danas saopćio da će u drugom krugu podržati Erdogana.

komentari (0)