Evropska unija ne može biti globalni akter bez Turske

- Nema promjena u turskoj perspektivi za članstvo u Evropskoj uniji, tu je snažna politička volja, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan

TURKIYE 06.09.2023, 15:06 06.09.2023, 15:11
Evropska unija ne može biti globalni akter bez Turske
© AA

Odnosi Turske i Evropske unije ne trebaju biti taoc interesa pojedinih zemalja, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan nakon sastanka s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyiem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Ankari.

- EU ne može biti globalni akter bez Turske, rekao je Fidan dodajući da očekuje da EU pokaže potrebnu volju i hrabrije djeluje kako bi unaprijedili odnose.

- Nema promjena u turskoj perspektivi za članstvo u Evropskoj uniji, tu je snažna politička volja, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o nedavnim sukobima između arapskih plemena i terorističke grupe PKK/YPG u istočnoj Siriji, Fidan je uputio poziv SAD-u da "okonča politike kojima su Arapi u regiji stavljeni pod pritisak preko terorista YPG-a".

Varhelyi, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Ankari izjavio je kako smatra da se odnosi između EU-a i Turske mogu poboljšati nakon uspostavljanja nove vlade u Ankari, prenosi Anadolija.

Varhelyi je rekao da je EU bila zajedno uz turski narod i zemlju i kada se radilo o migrantskoj krizi i sanaciji posljedica razornih zemljotresa te da su zajedno odgovarali na dešavanja u toj strateški važnoj regiji i susjedstvu.

- Republika Turkiye je naš prijatelj, poručio je Varhelyi.

komentari (0)