(FOTO) “Zimska vježba 2023” - najopsežnija vojna vježba u historiji Republike Turkiye

"Zimska vježba 2023" održana je u organizaciji Oružanih snaga Turkiye

TURKIYE 02.02.2023, 16:27
(FOTO) “Zimska vježba 2023” - najopsežnija vojna vježba u historiji Republike Turkiye
© AA

U Karsu, gradu na sjeveroistoku Turkiye, izvedena je “Zimska vježba 2023”, najopsežnija vojna vježba u historiji Republike Turkiyeç 

"Zimska vježba 2023" održana je u organizaciji Oružanih snaga Turkiye.

Vježba je završena danas nakon što su oružjem i modernim vojnim sistemima, uključujući i oružje domaće proizvodnje, pogođene zadane mete.

U okviru vježbi prikazana je turska vojna tehnologija, uključujući vojne bespilotne letjelice poput Bayraktara TB2, piše AA. 

U vježbi je učestvovalo vojno osoblje iz ukupno 17 država. U okviru vježbe je učestvovalo ukupno 2.113 pripadnika, od kojih 183 iz drugih država, korišteno je 651 različito vozilo, kao i 865 različitih vrsta naoružanja. Vojnici iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su također učestvovali u sklopu vježbe. 

Glavni ciljevi vojne vježbe su jačanje saradnje i koordinacije u izvođenju kombinovanih i zajedničkih operacija, testiranje komunikacionih sposobnosti i sposobnosti trupa, uključujući gađanje po snijegu i niskim temperaturama, kao i jačanje individualne i kolektivne obuke.

Vježbe su posmatrali i turski ministar odbrane Hulusi Akar, ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Hasanov, ministar odbrane Gruzije Juansher Burchuladze, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turkiye general Yasar Guler i brojni komandanti i drugi zvaničnici.

komentari (0)