Glasnogovornik Ureda predsjednika Turkiye Kalin sastao se s članom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Jasonom Crowom

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turkiye Ibrahim Kalin izrazio zadovoljstvo odnosom američke administracije prema zahtjevu Turkiye za nabavku F-16 te izrazio očekivanje sličnog pristupa američkog Kongresa - Ističući kako je sporazum o izvozu žita iz Ukrajine važan korak prema rješenju globalne krize, Jason Crow je naglasio je da Turkiye igra ključnu ulogu u ovom procesu

TURKIYE 02.08.2022, 16:31 03.08.2022, 15:04
Glasnogovornik Ureda predsjednika Turkiye Kalin sastao se s članom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Jasonom Crowom
© AA

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turkiye Ibrahim Kalin sastao se danas u Ankari s članom Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Jasonom Crowom i delegacijom. 

Na sastanku održanom u Predsjedničkom kompleksu u Ankari bio je prisutan i američki ambasador u Turkiye Jeffry Flake.

Tokom sastanka, na kojem se razgovaralo o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, te borbi protiv terorizma, saradnji u odbrambenoj industriji i strateškim odnosima u kontekstu NATO-a, ocijenjena su i glavna pitanja globalne i regionalne agende.

Razgovarano je također i o rusko-ukrajinskom ratu i sporazumu o izvozu žitarica, Siriji, Afganistanu, pitanju izbjeglica, procesu normalizacije s Armenijom, pristupnim procesima Švedske i Finske u NATO-u, pitanjima Egeja i istočnog Mediterana, piše AA. 

Kalin je naglasio stratešku važnost tursko-američkih odnosa i izjavio da bi uklanjanje prepreka saradnji u ekonomiji i odbrambenoj industriji pozitivno doprinijelo bilateralnim odnosima.

Kalin je izrazio zadovoljstvo odnosom američke administracije prema zahtjevu Turkiye za F-16 te izrazio očekivanje sličnog pristupa američkog Kongresa.

Bilo je riječi također o sporazumu o izvozu žitarica potpisanom s Ujedinjenim nacijama, Rusijom i Ukrajinom pod vodstvom Turkiye. Ističući kako je sporazum važan korak prema rješenju globalne krize, Crow je istaknuo da Turkiye igra ključnu ulogu u ovom procesu.

Kalin je naveo da bi ovaj sporazum mogao stvoriti okruženje povjerenja koje bi moglo otvoriti put za nove pregovore o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine te da se pokušaji Turkiye u tom smjeru nastavljaju.

Istaknuvši i da će Turkiye nastaviti s pristupom koji se temelji na miru i stabilnosti u cijeloj regiji, uključujući Egejsko more i Mediteran, Kalin je ponovio da Turkiye neće popustiti u svom odlučnom stavu kako bi zaštitila svoje nacionalne interese i legitimna prava.

Naveo je da će proces normalizacije s Armenijom doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu regije, te dodao da te napore treba podržati međunarodna zajednica.

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, Kalin je kazao kako se treba odlučno i bez diskriminacije boriti protiv svih terorističkih organizacija, uključujući PYD/YPG/PKK i ISIS, koje prijete nacionalnoj sigurnosti Turkiye, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije.

komentari (0)