Hacer zahvaljujući zanatu othranila svoju djecu: Tkanjem ćilima se bavi od djetinjstva

TURKIYE 11.04.2022, 11:43 11.04.2022, 11:56
Hacer zahvaljujući zanatu othranila svoju djecu: Tkanjem ćilima se bavi od djetinjstva
© AA

Sedamdesetjednogodišnja Hacer Cafri koja živi u turskom gradu Osmaniye, preko 50 godina radi posao, koji je naučila u djetinjstvu.

Hacer je posao tkanja tepiha naučila od svoje majke i starijih sestara, dok je bila još djevojčica. Iako je u poodmaklim godinama ona nastavlja da radi ovaj posao.

Osim toga, sedamdesetjednogodišnjakinja obučava mlade djevojke i žene na kursu tkanja tepiha.

Za AA je rekla da je ovaj posao naučila sa sedam godina. Radeći sa svojom majkom i sestrama, vremenom se poboljšavala na ovom polju, te postala osoba koja može sama tkati tepihe. Istakla je i da se nakon udaje nastavila baviti ovim poslom, te da je na taj način doprinosila porodičnom budžetu.

Cafri je svoje četvero djece othranila zahvaljujući ovom poslu, jer je prije 35 godina izgubila muža, i sve je ona morala raditi.

- Radila sam danonoćno. Nisam imala drugog izbora. Svoje četvero djece sam odhranila zahvaljujući ovim ćilimima, kazala je Hacer.

Zahvaljujući ovom poslu, upoznala je i mnoge ljude i podučila ih tkanju tepiha, među kojima je i Turkan Soray, popularna turska glumica i redateljica.

- Do prošle godine sam radila. Sada ne radim toliko često, jer više ne vidim dobro, ali u kući mi i dalje stoji tkalački stan. Prošle godine su došle djevojke sa fakulteta, zaradile svoj džeparac ovdje i otišle. Ovaj zanat je blagodat za onog ko ga zna, kazala je Hacer.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)