Hljeb turskih pekara traje sedam do deset dana, a izvoze ga u SAD i Francusku

TURKIYE 13.04.2022, 12:35 13.04.2022, 13:04
Hljeb turskih pekara traje sedam do deset dana, a izvoze ga u SAD i Francusku
© AA

Hljeb, koji je poznat po imenu Araköy u kasabi Kürtün kod Gumushane, proizvodi se u 15 pekara koji teži od 4 do 4,5 kilograma. Hljeb od kiselog tijesta, koji se pravi stotinama godina, traje sedam dana u prirodnim uslovima i 10 dana u frižideru.

Nakon što se peče oko četiri sata u peći na drva, hljeb se autobusima  šalje u sve krajeve Turkiye, prvenstveno u Istanbul, Ankaru, Bursu i Izmir.

Pekar Salih Bodur, rekao je za AA da je hljeb star koliko i historija mjesta Kürtün. 

Ističući da se koristi kiselo tijesto i integralno brašno, a da se u hljeb ne dodaje ništa osim soli i vode, Bodur je rekao da tijesto treba da odstoji neko vrijeme.

- Pripremljeno tijesto stoji određeno vrijeme, a zatim se peče u peći četiri sata. Velika je potražnja za ovim hljebom. Sada šaljemo hljeb koji proizvodimo u Istanbul. Šaljemo, također,  u Trabzon svaki dan. Ljudi ga biraju jer je potpuno prirodan, kazao je pekar Salih.

Ističući da u kvasac nisu dodavali nikakve aditive, Bodur je rekao da su ovu tradiciju koju su naslijedili od djeda nastojali održati tako što su ostali vjerni originalu.

Rekao je i  da je dugotrajna svježina hljeba kao i njegov okus jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi toliko vole.

- U isto vrijeme režemo neiskorištene ili ustajale hljebove i vraćamo ih nazad u pećnicu da napravimo dvopek. Hljeb pravimo od četiri kilograma tijesta i prodajemo ga nakon što izađe iz pećnice, rekao je Bodur.

Bodur je naveo da su veoma zadovoljni prodajom i rekao da je pola tog hljeba dovoljno za jednu porodicu za najmanje tri dana.

Mehmet Karaman, koji već 14 godina radi kao pekar u selu, objasnio je način pravljenja hljeba.

- Prvo upalimo pećnicu i rasporedimo drva po peći. Zatim umijesimo tijesto od kvasca, soli, brašna i vode. Najvažnija karakteristika našeg hljeba je da ostaje svjež sedmicu dana. Ne bude bajat sutradan kao običan hljeb. Ono po čemu se naš kruh ističe je kvasac, zrak i voda. Osim kvasca, naša voda nema sedre i prirodna je, što ima odličan efekat, rekao je Karaman.

Karaman je dodao da oni šalju hljeb u zemlje poput SAD-a i Francuske.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)