Hronologija terorističkog napada na Taksimu

Turska policija uhapsila je osobu koja je ostavila bombu koja je usmrtila šest, a ranila 81 osobu na Taksimu, riječ je o 23-godišnjoj državljanki Sirije koja je priznala naredbu za smrtonosni teroristički napad

TURKIYE 14.11.2022, 12:05 14.11.2022, 12:22
Hronologija terorističkog napada na Taksimu
© AA

Šestero mrtvih i 81 ranjenih, bilans je terorističkog napada koji se jučer dogodio u Istanbulu.

- Nešto iza 16:00 sati po lokalnom vremenu odjeknula je snažna eksplozija unutar pješačke zone u ulici Istiqlal centralne istanbulske četvrti Taksim.

- Svi zdravstveni, policijski i vatrogasni timovi odmah su upućeni na mjesto nesreće, dok su mediji izvijestili da ima žrtava.

- Guverner Istanbula Ali Yerikaya saopćio je da je u eksploziji četvero mrtvih i 38 osoba povrijeđeno.

- Policijske ekipe blokirale su mjesto nesreće. Broj mrtvih je porastao na šest, a prijavljen je sve veći broj ranjenih.

- Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je hitnu konferenciju za medije rekavši da „prema prvim informacijama – sve miriše na teroristički napad“. S javnosti je podijelio informaciju da je u napadu učestvovala jedna ženska osoba.

- Broj ranjenih je porastao na 81. U međuvremenu pristižu telegrami sućuti i riječi podrške turskom narodu od zvaničnika, vlasti i međunarodnih organizacija širom svijeta.

- Turske službe ulaze u noć s informacijama o osumnjičenima za napad i potencijalnim pomagačima.

- U noći sa nedjelje na ponedjeljak, u istanbulskoj četvrti Kucukcekmece policija hapsi 23-godišnju Ahlam Albashi, državljanku Sirije. Teroristkinja priznaje odgovornost za napad te obuku terorističke organizacije PKK/PYD/YPG te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Turkiye.

- Uporedo, policija nakon pregleda snimaka sa 1.200 nadzornih kamera u operacijama na 21 lokaciji hapsi 46 osumnjičenih.

- Uprava istanbulske policije utvrđuje da je u terorističkom napadu korišten eksploziv TNT.

- Hiljade građana rano jutros pristiže na Taksim gdje na mjestu bombaškog napada ostavljaju cvijeće.

- Među poginulima je i devetogodišnja Ecrin Meydan.

- Prema posljednjim informacijama, petero ranjenih smješteno je na jedinicama intenzivne njege, dok je 50 povrijeđenih pušteno na kućno liječenje.

komentari (0)