Istanbul uskoro dobija najveću bolnicu za fizioterapiju u Evropi

Direktor Regionalnog ureda za zdravlje u Istanbulu prof. dr. Kemal Memisoglu kazao je kako će u distriktu Bahcelievler od sredine juna biti otvorena najveća bolnica za fizioterapiju u Evropi

TURKIYE 13.06.2022, 11:07
Istanbul uskoro dobija najveću bolnicu za fizioterapiju u Evropi
© AA

Direktor Regionalnog ureda za zdravlje u Istanbulu prof. dr. Kemal Memisoglu kazao je kako će u distriktu Bahcelievler od sredine juna biti otvorena najveća bolnica za fizioterapiju u Evropi.

Memisoglu je u razgovoru za AA govorio o investicijama u oblasti zdravstva kada je u pitanju najmnogoljudniji grad u Turkiye, te istakao kako je zdravstvena infrastruktura u Istanbulu u posljednjih 15 godina doživjela značajnu transformaciju.

Podsjetio je kako u gradu od 1971., kada je otvorena bolnica Goztepe do 2010. kada je otvorena bolnica u Pendiku pri Univerzitetu Marmara, u gradu nije bila izgrađena bolnica. Ipak, samo u posljednjih pet godina sistemu je pridruženo 26 velikih bolnica velikog smještajnog kapaciteta.

Memisoglu je istakao kako je samo u vrijeme pandemije COVID-19 otvoreno devet bolnica, među kojima su i dvije koje su projektovane u tri mjeseca. Podsjetio je kako je riječ o bolnicama s više od hiljadu kreveta, toaletima, kupatilima, a posjeduju i jednokrevetne sobe.

Prema njegovim riječima, 2002. godine u Istanbulu su postojale ukupno 64 jednokrevetne bolničke sobe.

- Trenutno je to povećano na 20.000, samo sobe u javnom sektoru. Postoje jednokrevetne i dvokrevetne sobe s toaletom, televizijom, frižiderom, telefonom i internetom. S ovakvom infrastrukturom Turkiye je trenutno ostvarila svoju viziju za budućnost u zdravstvu. Kada kažemo da imamo cilj da Istanbul postane glavni grad kada je u pitanju zdravlje, mislimo da je uz infrastrukturu i ljudski kadar to ostvarivo. Zahtjevi iz inostranstva koji dolaze, pokazuju da ostvarujemo taj cilj, rekao je Memisoglu.

Dodao je kako su samim tim i posao, ali i odgovornost mnogo veći.

- Svi moramo opravdati ovakvu infrastrukturu. Trebamo postati brend kada su u pitanju poslovi, nauka, istraživanja i obrazovanje. Jer, ako i imate fizičke strukture, proces je da se ustali ta kultura i da se ponovo izbori sa konkurencijom. Sada prolazimo kroz te procese, rekao je Memisoglu.

Dodao je kako je gradska bolnica u Basaksehiru jedna od najboljih u svijetu kada su u pitanju oprema i fizičke strukture.

- Nakon što se ustali i ljudski kadar, ovo mjesto će postati i svjetska lokomotiva s naučnog aspekta, uvjeren je Memisoglu.

Dodao je kako trenutno u Istanbulu postoje bolnički kreveti za 47.000 pacijenata, a oko 55 posto njih je u javnom sektoru, dok ostalih 45 posto čine univerzitetske i privatne bolnice.

Memisoglu je govorio i o značaju bogate baze podataka za zdravstvo te podsjetio kako u Turkiye od 2014. godine svi imaju pojedinačni portal, a podaci su uvršteni u jedinstven digitalni sistem iz oblasti zdravstvene zaštite.

- Ukoliko podatke iz ove digitalne infrastrukture koristimo u punom značenju, Turkiye bi mogla biti lider u oblasti zdravstva s aspekta tehnologije, znanja i infrastrukture. U veoma bliskoj budućnosti vidjet ćemo da je Turkiye zemlja koja pokazuje pravac kada je u pitanju zdravlje, rekao je Memisoglu.

Dodao je kako posjeduju tako bogatu bazu podataka, a govorio je i o umjetnoj inteligenciji.

Smatra da bi uz pomoć umjetne inteligencije mogli svijet učiti o bolestima ili upravljanju liječenjem.

 - Buduće generacije će to mnogo bolje uraditi. Nadamo se da će Turkiye u decenijama koje dolaze prednjačiti u zdravstvenom sistemu u svijetu, upućivati, ali i biti primjer mnogim praksama, kazao je Memisoglu.

Bolnica za fizioterapiju svijetu će biti primjer za pružanje usluge 

Prof. Dr. Kemal Memisoglu govorio je i o fazi do koje je došla bolnica za fizioterapiju koja se gradi na Bahcelievleru.

Istakao je kako će bolnica imati 620 kreveta.

- Usluge ćemo početi pružati od sredine juna. Zvanično otvorenje će biti nešto kasnije. To je najveća bolnica za fizioterapiju u Evropi. Ipak, ne treba je posmatrati samo kao bolnicu za fizioterapiju. Tu će se voditi i rehabilitacija, ali i učenje ljudi koji su izgubili određeni ud, ili ga ne mogu koristiti, kako živjeti na taj način. Pored toga, obavljat će se i prve terapije za pacijente koji su doživjeli moždani udar, ali i njih i njihove bližnje podučavati kako da žive s posljedicama, rekao je Memisoglu.

Prema njegovim riječima, bit će dostupne i prostorije za bavljenje sportom, bazen, te svaki drugi vid infrastrukture što će biti primjer bolnice za fizioterapiju u svijetu.

Dodao je kako će bolnica, na koju su iznimno ponosni kada je u pitanju fizioterapija, pružati velike usluge ljudima iz Istanbula, Turkiye i svijeta.

Govorio je i o centrima porodične medicine koji su otvoreni nedavno u Istanbulu, a nada se da će ove godine biti otvoreno i nekoliko desetina novih što će biti značajno ne samo za pacijente iz ovog grada nego i cijele države.

Zdravstveni turizam: Plastična hirurgija, onkologija, transplantacija kose, oftamologija…

Prof. Dr. Kemal Memisoglu smatra da bi zdravstveni turizam mogao biti velika prilika za Turkiye.

Podsjetio je kako mnogi pacijenti dolaze u Turkiye na liječenje.

- Naročito je velika potražnja kada su u pitanju plastična hirurgija, otorinolaringologija, onkologija, transplantacija kose, oftamologija… Turkiye je zdravstvenim turizmom postala destinacija koliko i s uobičajenim turizmom, jer postoje ljudski kadar i infrastruktura privatnog sektora. U privatnom sektoru postoje i iznimno dobri uslovi. Predviđamo da će se javni sektor dodatno razviti, rekao je Memisoglu.

Na kraju je kazao kako usluge kućnih posjeta u Istanbulu koristi više od 80.000 pacijenata, piše AA. 

komentari (0)