(IZ MINUTE U MINUTU) Izbori u Turkiye: Zatvorena birališta, izbori prošli bez incidenta

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa po prvi put.

TURKIYE 14.05.2023, 10:50 15.05.2023, 00:39
(IZ MINUTE U MINUTU) Izbori u Turkiye: Zatvorena birališta, izbori prošli bez incidenta

00:36 - Predsjednik Republike Turkiye i kandidat na današnjim predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan stigao je u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera. Erdogan je iz Istanbula upravo stigao u Ankaru i došao u sjedište AK Partije, odakle će pratiti rezultate u izbornoj noći.

19:17 - Prema 51,39 posto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 52,12 posto glasova. Njegov protukandidat kemal Kilicdaroglu osvojio je 42,01 dok je Sinan Ogan osvojio 5,33 posto glasova. 

18:29 - Prema 30,15 posto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 53,62 posto, dok je Kilicdaroglu osvojio 40,42 posto. Sinan Ogan osvojio je 5,40 posto.

18:13 - Izlaznost na izbore na današnjim predsjedničkim izborima prema podacima TRT Habera je 88 posto. 

17: 33 - Prema preliminarnim rezultatima do kojih je došao TRT Haber na osnovu 9,1 posto prebrojanih glasova, Recep Tayyip Erdogan je osvojio  59,47 posto glasova. 

Njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu, kandidat  Nacionalnog saveza osvojio je 34,79 posto glasova dok je Sinan Ogan, kandidat Alijanse predaka, 5,11 posto. 

Muharem Ince, koji se nekoliko dana pred izbore povukao iz utrke, osvojio je 00,63 posto. 

16:35 - Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turkiye (YSK) Ahmet Yener izjavio je da je završen izborni proces i da dosad nije zabilježena nijedna negativna situacija.

16:17 -Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je poruku na nalogu na društvenim mrežama nakon što je završeno glasanje na izborima za predsjednika i državni parlament.

- Dragi prijatelji i kolege. Proces glasanja je završen na način koji i dolikuje našoj demokratiji. Sada, kao i uvijek, vrijeme je da se pobrinemo za glasačke kutije. Potrebno je zaštiti volju naroda dok rezultati ne budu finalizirani, kazao je Erdogan.

16:00 -  Završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima

13:28 - Predsjednik Stranke domovine Muharrem Ince, jedan od četvorice predsjedničkih kandidata na današnjim izborima u Turkiye koji se nekoliko dana prije izbora povukao iz izborne utrke, glasao je u glavnom gradu Ankari.

10:50 - Aktuelni predsjednik Republike Turkiye i kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan glasao je u Osnovnoj školi "Saffet Čebi" u Istanbulu. 

/AA 

10:40 - Kandidat Nacionalnog saveza za predsjednika Republike Turkiye i predsjednik CHP-a, Kemal Kilicdaroglu i njegova supruga Selvi, glasali su u osnovnoj školi "Arjentin" u Ankari. 

/AA 

10:28 - Kandidat Alijanse Predaka za predsjednika Turkiye, Sinan Ogan glasao je u turskoj prijestolnici Ankari. Nakon glasanja poželio je sreću džavi i naciji te pozvao sve da glasaju. 

09:00 - Brojni građani izašli su na biračka mjesta u Republici Turkiye, birajući predsjednika i sastav Parlamenta. 

07:00 -  Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu (7 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u ovoj zemlji. 

Građani Turkiye danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa po prvi put, piše AA. 

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turkiye, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

komentari (0)